Hyr kajak. Svenska Point65 Kayak Centers, som redan driver ett 20-tal bemannade kajakuthyrningar runt om i Sverige kommer till sommaren ha fyra kajakomater på plats i Göteborg. Foto: Mostphotos

Havets svar på elsparkcykeln – då kommer kayakomaten till Göteborg

Nu släpps nyheten som borde få alla friluftsare i Göteborg att gå upp i brygga. Snart kan du när du vill bli kapten på ditt eget skepp, fatta åran och ge dig ut på öppet vatten. Den 1 mars öppnar den första kayomaten i Göteborg

  • Publicerad 07:00, 21 feb 2021

Paddling har verkligen blivit det stora folknöjet.

I en tid med hyrbilar i varje hörn, Styr och ställ och elsparkcyklar utströdda över stan gör nu uthyrningskonceptet nya landvinningar i Göteborg. Från och med 1 mars kommer Göteborgs första digitala kajakuthyrning att öppna. Idén kommer från företaget Point 65 som med en app, givetvis, och utställda kajakstationer gör det möjligt för den som vill att hyra och låsa upp en kajak i telefonen för att sedan ge sig ut på öppet vatten.

– Paddling har verkligen blivit det stora folknöjet. Såväl den rådande samhällssituationen, som lust att röra på sig och en ökande miljömedvetenhet, driver på intresset, säger Richard Öhman, grundare Point 65 Sweden, som är företaget bakom kayomaten.

Svenska Point65 Kayak Centers, som redan driver ett 20-tal bemannade kajakuthyrningar runt om i Sverige kommer till sommaren ha fyra kajakomater på plats i Göteborg.

– Vi siktar på att ha fem till tio kajakomater i Göteborg, slutgiltigt, men till sommaren ska fyra var på plats, säger Richard Öhman.

Den obemannade kajakuthyrningen kommer funka så att vem som helt kan åta sig ansvaret över en kajakomat. Trots att uthyrningen ska vara obemannad behövs det någon som kan se över och ta hand om kayakomaten.

Säkerhet

Varje kajak är utrustad med flytväst och när man hyr får man ett mejl med instruktioner och tips för hur man framför kajaken på ett säkert sätt.

– Till skillnad från cykel- och elsparkcykeluthyrare, som inte erbjuder hjälm eller liknande och där man färdas i farlig trafik, så har vi tänkt på säkerheten, säger Richard Öhman.

Kajakomater i Göteborg

De fyra första kajakomaterna i Göteborgsområdet kommer finnas i Lillabommens hamn, på Vrångö och i Långenäs ut mot Landvetter.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20