Göteborgsförslag realiseras. I höst öppnar Göteborgs första öppna förskola för regnbågsfamiljer. Foto: Peter Lilled

HBTQ-familjer får öppen förskola i Göteborg

Nu får Göteborg sin första öppna förskola för regnbågsfamiljer. Personalen har fått utbildning inom HBTQ-frågor och lekmiljön har setts över. Bland annat har barnböckerna kompletterats med nya historier om olika familjekonstellationer.

  • Publicerad 05:30, 19 aug 2021

Vi vill att de bara ska få vara vanliga föräldrar hos oss

De öppna förskolorna i Johanneberg och Sannegården med HBTQ-inriktning är resultatet av ett Göteborgsförslag. En förälder efterfrågade en trygg mötesplats för nyblivna regnbågsfamiljer. Önskemålet var ett återkommande sammanhang som inte var heteronormativt.

Göteborgsförslaget fick snabbt över 200 röster, vilket krävs för att ansvarig nämnd ska ta ställning i frågan. Ett år senare beslutade förskolenämnden att realisera idén, samt genomföra kompetenshöjande insatser i hela öppna förskolan.

– Alla pedagoger har fått en utbildning i HBTQ-frågor. Den har handlat om allt från miljön till vilka ord vi använder när vi pratar med föräldrarna, berättar Lotta Wahlsten som är rektor för öppna förskolan i centrum och sydväst.

Får vara norm

Det tog lite tid – förslaget lämnades 2018 – men nu viks sex timmar i veckan specifikt åt regnbågsfamiljer. En förmiddag på öppna förskolan i Sannegården och en eftermiddag i Johanneberg. Den som identifierar sig själv, eller någon annan i familjen, som HBTQ-person är välkommen med sina barn.

– Tanken är att föräldrarna ska känna att de ingår i en krets och slippa stressen över att vara i minoritet, säger rektorn.

Lotta Wahlsten har själv ägnat fyra halvdagar på skolbänken för att lära sig mer. Hon berättar att hon fick flera tankeställare under utbildningens gång.

– Framförallt när det gäller bemötandet av föräldrarna. Vi vill väl, men riskerar att agera fel på grund av okunskap, säger hon.

Det kan till exempel vara viktigt vilka ord man väljer. Att inte slentrianmässigt prata om mamma och pappa utan välja mer neutrala begrepp. Föräldrarna ska heller inte behöva förklara sina livsval som svar på nyfikna frågor.

– Regnbågsfamiljerna tvingas ofta utbilda sin omgivning i HBTQ-frågor. Vi vill att de bara ska få vara vanliga föräldrar hos oss, säger Lotta Wahlsten.

Nya böcker

Även lekmaterialet på öppna förskolan har uppdaterats. Bland annat har barnlitteraturen kompletterats med böcker där alla slags familjer får rum.

– Vi vet att det finns en efterfråga på en riktade tider på öppna förskolan för HBTQ-föräldrar, men vi har ingen aning om hur många som kommer att dyka upp. Meningen är att konceptet ska vara permanent, men vi får köra på ett tag och se hur det blir, säger Lotta Wahlsten.

Öppen förskola för HBTQ-föräldrar

Familjecentralen Sannegården, fredagar klockan 9.00-12.00

Start 27 augusti

Öppna förskolan Draken i Johanneberg onsdagar klockan 13.00-16.00

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00