Det var den 9 december förra året som Göteborgs Synagoga i centrala Göteborg utsattes för skadegörelse. Foto: Mostphotos

HD prövar attacken mot synagogan

Högsta domstolen har beviljat prövningstillstånd i fallet om brandattacken mot synagogan i Göteborg förra året. HD ska ta ställning till huruvida en 22-årig man dom dömts för attacken ska utvisas eller inte efter avtjänat straff.

  • Publicerad 14:47, 30 okt 2018

Den 9 december förra året kastade flera personer brandfacklor mot synagogan i Göteborg.

Med hjälp av teknisk bevisning i form av bland annat övervakningsfilmer, gärningsmännens mobiltelefoner och fynd på brottsplatsen kunde tre unga män knytas till händelsen. 

En 22-årig man och ytterligare två män i 20-årsålden dömdes till fängelse för grovt olaga hot och försök till grov skadegörelse. 

Läs också: Tre unga män döms efter attacken mot synagogan

Läs också: Manifestation i synagogan efter brandbomberna

Tingsrätten dömde de två yngre männen till två års respektive 1 år och 3 månaders fängelse. 22-åringen dömdes till två års fängelse och utvisning med förbud att återvända inom 10 år. Hovrätten fastställde domen men upphävde kravet på utvisning efter avtjänat straff på grund av att området inte ansågs säkert.

Nu har Högsta domstolen beviljat prövningstillstånd i fallet vilket innebär ytterligare en rättslig prövning av brandattacken.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG