Hedersvåld och trakasserier fokus för ny myndighet i Göteborg

Hedersvåld och sexuella trakasserier står i fokus på landets färskaste myndighet. I dag, fredag, drar man igång verksamheten från kontoret i hjärtat av Angered.

  • Publicerad 05:30, 12 jan 2018

– I dag har jag stått och tagit 44 personer i hand. Det är poliser, jämställdhetsexperter, folk från Försäkringskassan, ja människor från Luleå i norr till Malmö i söder. När vi är klara ska vi ha 70 anställda, förklarar generaldirektör Lena Ag och slår sig ner på en stol i kontorslandskapet som doftar nya kontorsmöbler och befolkas av något vilsna klungor av människor som gör sin första arbetsdag.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Jämställdhetsmyndighetens kontor har placerats en våning upp på Angereds torg 9 som "ett led i regeringens ambition att inte koncentrera myndigheter till Stockholms innerstad".

– Jag tycker att det är positivt. Det finns mycket kraft häromkring. Vi hoppas kunna samverka med lokalsamhället och fantastiska Blå stället som ligger bredvid. Jag tänker att vi kan bidra med samtal, möten, seminarier och dialoger i olika former, säger Lena Ag.

Kvinna till Kvinna

Hon kommer närmast från jobbet som generalsekreterare för organisationen Kvinna till Kvinna och har bland annat varit politisk sakkunnig på Utrikesdepartementet och projektledare på Justitiedepartementet för frågor om hedersrelaterat våld och förtryck. En av de frågor som Jämställdhetsmyndigheten kommer att rivstarta med och redovisa resultaten av till regeringen om två år.

– Det är en jätteviktig fråga där vi ser hur unga tjejer, tusentals och åter tusentals, finns i hederskontexter. Det är en begränsning i deras liv. Det behöver inte bara handla om våld utan också om kontroll. Att man till exempel inte får följa med på utflykter. Vårt uppdrag handlar om att samla in och sprida kunskap och bra metoder som motverkar detta.

Måste ha opinion

Och att frågan om jämställdhet - på alla plan- är glödhet råder det ingen tvekan om. Myndigheten öppnar i svallvågorna av det enorma genomslag Meeto-kampanjen haft, ett upprop som även berört den nya generaldirektören.

– Det ligger ju jätterätt i tiden. Sedan är jag ju så gammal att det inte är någon nyhet för mig att det förekommer, men det är otroligt positivt att de här fruktansvärda historierna kommer fram. Vi måste ha en opinion, annars händer ingenting. Sedan måste vi ta det vidare.

Tror du att jämställdhet kan bli en valfråga?

– Det råder relativt politisk enighet kring att det är en viktigt fråga. All debatt som för frågan framåt är välkommen.

Jämställdhetsmyndighetens uppdrag i korthet:

Myndigheten ska arbeta för ett systematiskt och effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken genom arbete med uppföljning, analys, samordning, kunskap och stöd i syfte att nå de jämställdhetspolitiska målen. Myndigheten ska bland annat ta fram arbetsmetoder för våldsförebyggande arbete för pojkar och unga män i heerskontext och samla och sprida kunskap om sexuella trakasserier.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11