Helene, 53: Vägen till framtiden börjar i skolan

Skolan har möjlighet att förverkliga drömmar och minska klyftorna i Göteborg. Det anser Liberalernas Helene Odenjung som har suttit i kommunfullmäktige i Göteborg i 27 år. Därför är det ingen tillfällighet att hon stämmer träff på skolgården där hennes politiska karriär en gång började.

  • Publicerad 06:30, 9 jun 2018

Det är lunchrast på Sannaskolan i Majorna. Några elever i första klass smyger nyfiket nära den främmande kvinnan som går runt på skolgården. En bit bort leker några barn på en nedsänkt konstgräsplan.

– Det har verkligen förändrats jättemycket här, säger Helene Odenjung och tittar sig omkring på skolgården. Jag minns det som att det mest var asfalt och kanske någon inritad lekhage.

Det var Sannaskolan som födde politikern i Helene Odenjung.   

Liberalernas DNA

Det var i början av 1980-talet, när gick hon på högstadiet på Sannaskolan, som hon såg hon de olika förutsättningar elever har och engagerade sig i såväl elevrådet som elevorganisationen SECO.

– Vissa elever fick inte tillräcklig stimulans och vissa fick inte tillräckligt stöd och jag ville förändra det. Jag ville förändra skolan och se till att alla fick chansen att förverkliga sina drömmar. Jag brann verkligen för det, säger hon.

Men hennes engagemang räckte inte, tyckte hon. Hon ville göra mer. Och efter att ha läst alla ungdomsförbunds handlingsprogram blev hon som sextonåring folkpartist.

– För mig var det ett självklart val, säger hon. Liberalerna har alltid varit ett parti som står för utbildning för alla. Det ligger i vårt DNA att människor ska kunna förverkliga sina drömmar. Oavsett bakgrund. Oavsett kön. Vi politiker måste se till att öppna dörrarna som krävs för att göra det möjligt.

Rimliga arbetsvillkor

En del av den liberala lösningen på skolans problem är att lärare ska få vara bara lärare. Kunskapsuppdraget måste gå före andra uppdrag som skolan har idag. För att det ska vara möjligt måste skolorna anställa fler, inte bara lärare utan också andra yrkesgrupper.

– Titta här, till exempel, säger hon och nickar mot en kvinna på skolgården som diskuterar något med en skateboardåkande tonåring med obstinat uppsyn.  Här är det lärare som är rastvakter och det kan ju någon annan vara. Man behöver inte ha flera års utbildning på högskola för att vara det. Och det tar tid från lärarnas kunskapsuppdrag.

Av samma anledning vill Liberalerna att skolan ska anställa skolsköterskor och kuratorer som kan ta hand om elevernas fysiska och psykiska hälsa, fler speciallärare för att möta elever med särskilda behov och administrativ personal som kan ta hand om dokumentation och frånvarorapportering.

– Lärare måste få rimliga arbetsvillkor, säger hon. Och vi måste höja lönerna. Det är på det sättet vi kan locka fler till läraryrket och få tillbaka de lärare som har lämnat skolan.

Mer skattepengar

Det är kostnader Helene Odenjung och Liberalerna är beredda att ta. Faktum är att de vill lägga mer pengar på skolan än man gör idag.

– Om vi är fler som jobbar så får vi också in mer skattepengar som vi kan lägga på skolan, säger Helene Odenjung. Så vi måste se till att fler faktiskt kommer i arbete, genom utbildning eller genom att skapa enklare jobb, som till exempel rastvakt.

Hon tycker att samhället måste ha förväntningar på medborgarna att vara med och bidra. Försörjningsstöd ska ges med krav på motprestation och nyanlända måste lära sig svenska.

– Vi har väldigt många som inte har ett arbete idag och som inte heller förväntas vara med och bidra. Jag tror att det är enormt frustrerande att få den signalen, att man faktiskt inte är önskvärd. Vi måste se till att fler kan bli göteborgare och att de som är göteborgare får en chans att bli en del av vår stad.

Dröm om framtiden

Helene Odenjung går in i Sannaskolan. Hon är nyfiken på sitt gamla klassrum på tredje våningen, men kodlås på dörrarna gör att hon stannar i den panelklädda korridoren utanför. Fönsterna, som sträcker sig längs hela korridoren, visar upp en vidunderlig utsikt över stan.

– Alla vill vara med och bidra till samhället och ett enat Göteborg, det är jag säker på, säger Helene Odenjung och fastnar med blicken i utsikten. Men väldigt många barn och unga idag vågar inte ens ha en dröm om framtiden och det är jag väldigt orolig för. Jag ser det som den största utmaningen vi har i Göteborg. Och det börjar i skolan.

Intervjuer i Göteborg Direkts serie VAL 2018, där vi träffar stans partitoppar:

FI: VAL 2018: "Metoo visar det Fi har lyft i flera år"

FI: Statsvetaren: "Jämställdhet blir ingen valfråga"

M: M-topp: "Finns inga gängmedlemmar med bra betyg"

M: Statsvetaren: "Det är inget krut i Ransgård"

SD: Jörgen, 45, ser valvinst i att stoppa Västlänken

SD: "De har inte lika stark profil i invandringsfrågan"

MP: MP-topp: "Vi är här för att förändra Göteborg och världen"

MP: "MP är fullständigt bakbundna"

C: VAL18: Emmyly, 29, vill att företagarna ska lyfta staden

C: "Centerpartiet har en kraftig uppförsbacke framför sig"

VägV: Vägvalets kärnfrågor: Trängselskatt och Västlänken

VägV: "Vägvalet har inte gjort något fel"

S: Ann-Sofie Hermansson vill bygga folkhemmet 2.0

S: "Stor risk att S förlorar makten"

KD: KD-topp: Valfrihet och värdighet hör ihop

KD: Statsvetaren: KD får det inte lätt i höstens val

Helene Odenjung

Ålder: 53 år

Bor: Kungsladugård

Familj: Man och tre barn; en dotter och två söner, 26, 21 och 16 år gamla.

Politisk motståndare att ta med till öde ö: Daniel Bernmar (V). Jag skulle organisera så att vi kom därifrån och under tiden skulle vi ha roliga diskussioner. Vi tycker väldigt olika om saker.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG