Bygg en förskola i norra Slottsskogen, föreslår stadsdelsförvaltningen i Majorna-Linné. Foto: Mostphotos

Helt ny förskola föreslås – i Slottsskogen

Inom fem år kan hundratals barn stå utan förskoleplats om Majorna/Linné inte lyckas hitta lösningar. Nu föreslår förvaltningen att man utreder nya förskolor i bland annat Slottsskogen och på terasserna vid Skansen kronan.

  • Publicerad 13:36, 29 nov 2017

Det är med oro som stadsdelsförvaltningen i Majorna/Linné konstaterar att ungefär 19 förskoleavdelningar i stadsdelen bedrivs i tillfälliga bygglov. Inom en femårsperiod går de ut.

– Om man inte hittar ersättningslokaler är det ungefär 400 barn som kommer att stå utan plats om man räknar 20 barn per avdelning. Det är jätteangeläget, säger Bo Drysén, sektorschef för utbildning i Majorna-Linné.

Nu vill stadsdelen ha permanenta lösningar och under veckan behandlades frågan politiskt.

– Egentligen är det inte vår uppgift att peka på en speciell plats, det ska lokalsekretariatet göra. Efter dialog med dem har vi dammsugit på möjliga platser och det vill vi skicka till dem nu för utredning, säger han.

På flera platser föreslår förvaltningen att tillfälliga bygglov blir permanenta så att lösningen för barnen blir långsiktig. Det gäller bland annat Seminariegatans förskola. På andra platser föreslås att man utreder möjligheten att bygga helt nya förskolor, bland annat på terrasserna vid Skansen kronan och i Slottsskogen.

– Den platsen vi föreslagit är en grusplan i norra delen av Slottsskogen, nära Älghagsgatans förskolelokaler som vi motvilligt fått lämna. Det är en yta som vi tycker skulle kunna vara lämplig, säger Bo Drysén.

LÄS MER:

Fukt och mögel stänger förskola