Fixar festival. Författaren Martin Engberg, aktuell med boken "En enastående karriär", är en av initiativtagarna till den nya romanfestivalen. Foto: Kalle Sanner

Helt ny Göteborgsfestival hyllar romanen

Helgen 18-19 november är det urpremiär för GBG Romanfestival. I fokus står just romanen som konstform och festivalen bjuder bland annat på djupdykningar i Maria Gripes och Joyce Carol Oates författarskap.

  • Publicerad 09:30, 11 okt 2017

Bakom initiativet står författarna Martin Engberg och Mattias Hagberg, som länge haft planer på att ordna en festival med romanen i centrum.

– Vi har ju ganska länge haft samtal på Litteraturhuset som riktat sig till människor som är intresserade av att läsa och skriver själva. Vi ville pröva göra samma sak i ett större format och bjuda på lite mer, säger Martin Engberg.

Varför vill ni fokusera på just romaner?

– Det finns ju många litteraturfestivaler men ingen där man ger utrymme att prata om romanen på samma komplexa sätt som man exempelvis behandlar poesi.

Festivalen kommer att pågå under två dagar på Göteborgs Litteraturhus och gästas bland annat av Karolina Ramqvist, Mats Strandberg, Jessica Schiefauer och Kristina Sandberg.

Bland programpunkterna finns samtal om Maria Gripes och Joyce Carol Oates romaner.

– Det är två stora författarskap som vi vet har inspirerat många författare, och framför allt Maria Gripe har ju försvunnit lite ur samtalet idag, säger Martin Engberg.

Kan du tipsa om den bästa romanen just nu enligt dig?

– Då blir det "Den underjordiska järnvägen", av Colson Whitehead. Den går in i den amerikanske historien och är helt fantastisk. Den visar romanens kraft när den är som bäst.

GBG Romanfestival

Anordnas 18-19 november på Göteborgs litteraturhus.

Kostar 250 kronor för två dagar, antalet deltagare är begränsat.

Ett samarbete mellan Litteraturföreningen Skrift, Göteborgs Litteraturhus och Folkuniversitetet i Göteborg. Festivalen stöttas av Göteborgs Kommun, Kulturrådet och Svenska Akademien.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG