Hemliga. Men ändå inte. Nya bandet They Owe Us är Kristoffer Ragnstam och Anders Rane. Foto: Pressbild

Hemlig Göteborgsduo väcker uppmärksamhet

De träffades via olika inspelningar. Två musiker, producenter och instrumentmakare.Tycke uppstod, They Owe Us bildades och nu har debutalbumet kommit.

  • Publicerad 18:30, 9 aug 2019

Det blev som en andra chans

They Owe Us jobbar på sin hemlighet, men skrapar man lite på fernissan så är det där egentligen inte så viktigt. Till den första pressreleasen har namnen på medlemmarna bakom duon varit delvis dolda, med en mystisk bakgrund på en grisgård respektive uppväxt bland personer med funktionshinder.

Men verkligheten är, som alltid, så mycket mer och så annorlunda.

Musikaliskt Tourettes

Mannen på svinfarmen är Anders Rane, musiker och pinaostämmare (!), och han med uppväxten bland personer med funktionshinder är Kristoffer Ragnstam, den svenske indiekungen som är större utomlands än i hemlandet.

– Vi träffades på lite olika inspelningar och jobbade tillsammans på tre skivor innan vi insåg att vi egentligen gillade samma slags musik och borde göra något ihop, säger Kristoffer Ragnstam, nyss hemkommen efter att They Owe Us spelat i USA.

– Anders har ju ett slags musikaliskt Tourettes och blir lätt uttråkad. Plötsligt flyger en trumpet fram som han spelar på. Ett solo på en synt blir istället ett med tvärflöjt.

Musikalisk utmaning

En musikalisk utmaning som passade Kristoffer Ragnstam, som dessutom fick automatiskt gehör för sin ständiga tes om att musiker bör resa bort när musik ska spelas in.

– Ja, när jag producerar andra artister vill jag resa bort med dem och spela in någon annanstans. Jag vill att ensemblen ska andas samma luft. När vi nu skulle börja spela in åkte vi till Grästorp, där Anders kommer ifrån, och spelade in utan att ha något skivkontrakt.

Snabbt resultat

Men resultatet blev snabbt så bra för den kreativa duon att erbjudande om skivutgivning snart kom. Då hade Kristoffer Ragnstam egentligen sedan en tid tröttnat på att skapa musik, ja till och med att spela den. Men mötet med Anders Rane gav honom syre.

– Det blev som en andra chans, erkänner han.

Han berättar om hur han, efter att ha spelat in i anrika studion Muscle Shoals Music Studio i norra Alabama med sitt band Harbour Heads, kroknat rejält och istället ställt in siktet på arbete som producent.

– Med det var drömmen uppfylld då vi varit där för två år sedan. Jag hade svårt att hitta en drivkraft. Jag tror det var en ålderskris och resultatet blev drastiskt, säger 44-årige Kristoffer Ragnstam.

Kreativitet i full blom

Med Anders Rane är kreativiteten i full blom igen. Så också på scen.

– När vi fick vår första spelning på en festival i Leipzig i mars repade vi intensivt. Sedan dess har det blivit fler spelningar i Tyskland – och i USA, där hade vi inga egna instrument. det gör att låtarna ibland blir i helt nya versioner.

En utmaning i sig för den kreativa duon.

They Owe Us

Är: Anders Rane och Kristoffer Ragnstam på diverse olika instrument och sång. Bildades för något år sedan och kom med debutalbumet "Broken english & bad serenades", som kom innan sommaren. De har i studion haft hjälp av musikern och gitarristen Reine Fiske, men spelar på scen som duo. Mixning av albumet har Hans Olsson Brookes.

Aktuella: Med spelningar i Tyskland och Sverige i höst.

Vi är GBG

    Vi är GBG