Hemmabyggd militär blir till konst i Södra Skärgården

Dystopiskt konstprojekt om försvaret i skärgården. Styrsöbon Lotta Hammar har iscensatt ett skräckfyllt framtidsscenario med hjälp av en hemmabygd militär.

  • Publicerad 09:30, 14 nov 2011

– Det finns en dag här i våras som alla snackar om här. Försvaret hade övning och det blev så påtagligt, det lät som krig någonstans och vi visste att det inte var så långt bort de höll på. Ungefär då hörde jag också för första gången om deras ansökan om att skjuta mer här ute och jag kände att jag ville göra något konstnärligt av det, berättar Lotta Hammar som bor på Styrsö sedan två och ett halvt år tillbaka och för tillfället pluggar sin andra termin på Fotohögskolan.
Förra lördagen hade hon avtäckning för sin ”gubbe” vid Styrsö Bratten. ”Gubben” är hennes egen militär som hon själv snickrat till; först ett träskelett, sedan en fyllning av tidningspapper i plastpåsar och slutligen kamoflagekläder på. I famnen bär militären på ett barn i röd overall.
Efter avtäckningen kördes han ut med båt till holmen som står precis innan man anländer till Styrsö Bratten, väl synlig för alla som kommer in med färjan från Saltholmen.
– Jag vill påminna om militärens närvaro här ute och i min fantasi ser jag väldigt dramatiska bilder och något av en katastrofskildring. Det är lite paradoxalt det här med försvaret. De ska finnas till för att vara en trygghet för landet, men kulsprutesmatter känns inte betryggande. Med flit har jag gjort så att det är otydligt om barnet han bär i sin famn är levande eller inte. Har militären räddat barnet eller är det tvärtom?

Verklighetskänsla
Hon berättar att hon vill att det ska ge en drabbande verklighetskänsla och att hon är nöjd med att ha gjort något väldigt konkret.
– Folk fattar direkt vad det handlar om när de ser det.
Det första steget Lotta Hammar tog i sitt konstprojekt om militären i skärgården var att fråga grannbarnen om de ville vara med och bli fotograferade.
– De fick lägga sig lite här och var på klipporna och låtsas att de var döda. Det krockade väldigt mot den övriga sommaridyllen här på Styrsö. Sedan hände allt på Utöya och då slutade jag fota barnen.
Under avtäckningen visade hon också upp sina bilder av barn på klippor och framöver tänker hon sig en större utställning där hon vill samla allt hon gör om försvaret. För hon tänker sig en fortsättning efter fotografierna och ”gubben” på holmen.
– Jag tänker dels på miljön, det är en tung fråga i det här fallet men jag vill också ifrågasätta hela militärväsendet och vapenexporten, det är en så stor industri.

115 dagar 70 nätter
Just biten med hennes egensnickrade militär kallar hon ”115 dagar 70 nätter” med anspelning på att det är så många övningsdagar – och nätter militären önskar få. Därför hoppas hon också att hennes militär ska få stå kvar i 115 dagar.
– Rasar den ner åker jag ut och sätter upp den igen. Är det någon som får för sig att åka ut och sno den eller kasta den i vattnet så är det också intressant på sitt sätt. De reaktioner jag fått hittills på gubben är positiva och de flesta här ute är ju emot att militären ska få öva mer men det finns säkert de som tycker att det är rätt och sen kan man nog uppfatta gubben som provocerande ändå, säger Lotta Hammar.
Tillstånd har hon i alla fall för att låta gubben stå där den står. Efter att ha ringt runt till kommunen och länsstyrelsen hamnade hon hos skifteslaget på Styrsö, där ordföranden gav henne tillstånd på stående fot.
– Först hade jag tänkt agera rå aktivist men det vore synd om jag blev tvungen att plocka ner militären med en gång på grund av det. Ambitionen är ändå att den ska vara synlig i 115 dagar, sen om det blir just där eller någon annanstans, det får vi se.
   


Bildspel
Se alla bilder från vårt besök på Styrsö Bratten.

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20