Hennings knep för inspiration

Hennings Dire Straitsdoftande musik på svenska har tagit nya kliv. På nya albumet har Majornamusikern öppnat för nya vyer. – Jag vill bli bättre på det jag gör, säger han.

  • Publicerad 16:00, 17 mar 2019

Med debutalbumet bestämde han sig för att boxa in sin musik. Låtarna skulle höra ihop och de sömnlösa nätterna blev inspiration till "Galiano", som väckte både publikens och kritikernas förtjusning med sin Dire Straitsanstrukna pop på svenska.

Nu är Henning Sernhede, som för enkelhetens skull håll sig till sitt förnamn som soloartist, tillbaka med uppföljaren "Nätter utan dagar".

– Första albumet var för fyra personer. Nu ville jag göra något större, förklarar han.

– Jag ville rida på debuten, men också låta det här vara självständigt.

Jo, ljudbilden går att känna igen. Men är samtidigt ett kliv åt ett annat håll. Lite skitigare, mer keyboard, inslag av saxofon och sången har fått mer utrymme med texter som blinkar åt sina svenska förebilder.

– Det finns ju en berättartradition som jag kommer ifrån. Plura, Peter LeMarc, Ulf Lundell… men också Gunnar Danielsson. Hans Ensamma Hjärtan har ju ett annat perspektiv än de andra, säger Henning.

– Jag tycker att det är viktigt med texter och att uttrycka mig. Låtarna ska stå för sig. Jag har alltid en antenn eller ett fönster öppet. Oavsett om jag ser på en film eller hör på musik. Kommer ingenting gör jag någonting annat.

Han förklarar att produktionen av sången varit viktig.

– Det har varit medvetet. Även om del är gjord framför datorn med en dålig mikrofon. Det blir inte alltid bättre för att man gör om, säger Henning, som månar mer om stämning än teknisk perfektion.

Återigen har nätter – vilket ju titeln understryker – varit viktiga delar i Hennings skapande. Både beträffande stämningar och skapande.

– Ja, det är kvar från förra albumet. Då jag började var det instrumentalt, det jag hörde inom mig. Nu har jag hittat fler sidor av det som är jag.

Albumet började han jobba på nästa direkt efter att debuten hade kommit. I somras, bara veckor innan han blev pappa för första gången, var inspelningarna klara.

– Producenten Johannes Mattson och jag blev pappor ungefär samtidigt, säger han om tajmningen.

Kanske blir det också så att föräldraskapet kommer förändra Henning låtskrivande.

– Ja, jag sover faktiskt bättre på nätterna sedan hon föddes. Nu får jag utnyttja den tid som finns för att göra musik. Det är underbart att vara pappa, säger han med ett leende.

Men det försiktiga anslaget och det tillbakahållna sångsättet kommer nog vara kvar. Ett uttryck format för att inte störa grannarna när inspirationen har satt in på dygnets sena timmar och som också kan vyssja ett spädbarn.

– Jag har skrivit en vaggvisa till henne. Men den är inte med på albumet, säger han.

Just nu är Henning ute på turné med West of Eden, Göteborgsbandet med egenskriven brittisk folkmusik i fokus. Ett band som han gärna delar sin tid med och som precis kommit med albumet "Flat earth society". Mycket musik och skivsläpp, med andra ord, för Henning.

– Jag har väldigt roligt med West of Eden. Det är en bra skola för mig, säger han.

– Jag vill bli bättre på det jag gör.

Henning Sernhede

Är: 30-årige musiker, sångare och låtskrivare, som bor i Majorna tillsammans med sambo och en åtta månader gammal dotter. Är medlem i Göteborgsbandet West of Eden, som han just nu turnerar med.

Aktuell: Med kommande albumet "Nätter utan dagar" och singlarna "Högoktanig" och "Vilken kväll". Albumet är producerat av vännen Johannes Mattson, som också är medmusiker tillsammans med Erik Berndtsson, Martin Schaub, Malin Almgren och Pontus Hedström.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG