Henrik tar strid för Göteborgs skärgård i riksdagen

Det finns ett nytt namn på Göteborgsbänken i riksdagen. Henrik Edin (L) från Styrsö ersätter Tynnereds Robert Hannah (L) under en kortare tid och bidrar med ett större fokus på skärgården.

  • Publicerad 18:30, 11 apr 2019

Henrik Edin (L) är uppvuxen på Styrsö. Foto: Gabriel Tjulander

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Man skulle kunna kalla honom en frisk fläkt i maktens korridorer eller kanske snarare en salt havsbris. För när Henrik Edin nu tar plats på riksdagens Göteborgsbänk är skärgårdens framtid en fråga han kommer driva hårt.

– Det är ju hemma för mig och jag har bott på en del olika platser både i Sverige och utomlands men det är alltid något som kallar en tillbaka, säger Henrik Edin.

Är det liberalt att bo ute på en ö?

– För mig är havet förknippat med en stark frihetskänsla, och på havet finns inga gränser, så ja absolut

"Ångrar inte en sekund att jag växte upp i Tynnered"

Henrik ser att det finns mycket politik som han menar är kraftigt eftersatt som berör skärgården. Exempelvis är det beslutat att Trafikverket ska dra tillbaka sitt stöd till den färjeled som i dag kör ut gods till öarna.

– Det är svårt att i nuläget säga vad konsekvenserna kan bli men sannolikt kommer prisökningen läggas direkt på varorna så det skulle kunna betyda att det blir dyrare att bo här ute. Det finns ingen som har svar på de frågorna och det är allvarligt, säger Henrik Edin.

Han tycker att Göteborgs skärgård är bortglömd i rikspolitiken och han är rädd att dyrare priser kan få butiker att försvinna. Han liknar skärgården vid landsbygden som i dag präglas av en avfolkning.

– Jag vill ju inte att det ska bli tomt, jag tycker det är viktigt att hela Sverige ska leva och det är det ju fler som tycker men det är när man kommer ned till sakfrågan som många inte bryr sig, säger Henrik Edin.

Riksdagsledamoten: Samhället har svikit Tynnered

Henrik har spenderat en del av sitt liv utomlands i studier och jobb men han har alltid haft tanken att han ska komma hem.

– Då gäller det ju att det finns något att komma hem till också, säger Henrik Edin

Har skärgården fått en större plats i riksdagen nu?

– Ja, det tycker jag man kan säga, avslutar Henrik Edin.

Om Henrik Edin

Henrik är uppvuxen på Styrsö och driver hårt frågan om en levande skärgård i sin politik.

Han var mellan den 7 augusti 2015 och den 6 augusti 2016 Liberala ungdomsförbundets förbundsordförande och under den tiden adjungerad i Liberalernas partistyrelse.

Under sommaren 2015 genomförde han en politisk kampanj i Stockholms tunnelbana mot Sverigedemokraterna. Då delade de ut flygblad med budskapet: "Ledsen för det löjliga meddelandet i taket. Vi har ett stort problem med ett rasistiskt parti i riksdagen".

Nu ersätter han Robert Hannah (L) som riksdagsledamot under tiden Robert är föräldraledig.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG