Ny stadsbyggnadsdirektör. Henrik Kant tar vid nästa vår. Foto: Göteborgs stad

Henrik vill bygga Göteborg vackrare

Hallå där Henrik Kant, som blir ny stadsbyggnadsdirektör till våren när Agneta Hammer går i pension. Hur kommer vanliga göteborgare att märka av det tror du?

  • Publicerad 18:00, 20 nov 2017

– Ja det får vi väl se om de märker av, jag vågar inte utlova något om det. Min föregångare Agneta har gjort ett stort förändringsarbete som jag har stor respekt för och kommer att fortsätta med.

Hur känns det att tillträda den här posten nu när det byggs så mycket i Göteborg?

– Det är fantastiskt spännande att komma in i den här perioden. Nu ställs krav på att göra saker och ting i hög takt, men också att det ska vara hållbart. För att klara av det höga trycket måste vi fortsätta att samverka och jobba ihop med andra förvaltningar och bolag i staden, exploatörer, fastighetsägare och sakägare.

Vilket område tycker du är mest nyfiken på när det kommer till stadsutveckling i Göteborg just nu?

– Det som händer i centrala Älvstaden och på södra älvstranden är väldigt spännande, där kommer det ju att byggas helt nya stadsdelar från grunden och det är en väldig utmaning, bland annat eftersom de delvis ligger lågt och kommer behöva klimatsäkras. Sen är det enormt viktigt att det sker utveckling i alla delar av staden, inte bara i centrum.

Det finns ju en pågående debatt kring estetik, där bland annat nätverket Arkitekturuppropet kritiserar "modernistiska lådor" och vill se fler nybyggen i klassisk stil. Var positionerar du dig i den frågan?

– Jag tycker det är viktigt att bejaka både det modernistiska och det mer traditionella. Man får inte fastna i ett fack och bara bygga en typ av byggnader, men sen är det ju så att varje period präglas av en viss estetik. Viktigt för mig är att man bygger vackert och hållbart.

Var bor du själv någonstans?

– Jag bor i Änggården. Jag har dock också bott i Hjällbo, Johanneberg, Majorna, Masthugget, Örgryte, Hovås och Billdal.

Fakta

Henrik Kant är utbildad på Chalmers till civilingenjör i väg- och vattenbyggnadsteknik, och har även en högskoleingenjörsexamen i fysisk planering.

Just nu jobbar han som förvaltningsdirektör på Kretslopp och vatten på Göteborgs stad.

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00