Ny stadsbyggnadsdirektör. Henrik Kant tar vid nästa vår. Foto: Göteborgs stad

Henrik vill bygga Göteborg vackrare

Hallå där Henrik Kant, som blir ny stadsbyggnadsdirektör till våren när Agneta Hammer går i pension. Hur kommer vanliga göteborgare att märka av det tror du?

  • Publicerad 18:00, 20 nov 2017

– Ja det får vi väl se om de märker av, jag vågar inte utlova något om det. Min föregångare Agneta har gjort ett stort förändringsarbete som jag har stor respekt för och kommer att fortsätta med.

Hur känns det att tillträda den här posten nu när det byggs så mycket i Göteborg?

– Det är fantastiskt spännande att komma in i den här perioden. Nu ställs krav på att göra saker och ting i hög takt, men också att det ska vara hållbart. För att klara av det höga trycket måste vi fortsätta att samverka och jobba ihop med andra förvaltningar och bolag i staden, exploatörer, fastighetsägare och sakägare.

Vilket område tycker du är mest nyfiken på när det kommer till stadsutveckling i Göteborg just nu?

– Det som händer i centrala Älvstaden och på södra älvstranden är väldigt spännande, där kommer det ju att byggas helt nya stadsdelar från grunden och det är en väldig utmaning, bland annat eftersom de delvis ligger lågt och kommer behöva klimatsäkras. Sen är det enormt viktigt att det sker utveckling i alla delar av staden, inte bara i centrum.

Det finns ju en pågående debatt kring estetik, där bland annat nätverket Arkitekturuppropet kritiserar "modernistiska lådor" och vill se fler nybyggen i klassisk stil. Var positionerar du dig i den frågan?

– Jag tycker det är viktigt att bejaka både det modernistiska och det mer traditionella. Man får inte fastna i ett fack och bara bygga en typ av byggnader, men sen är det ju så att varje period präglas av en viss estetik. Viktigt för mig är att man bygger vackert och hållbart.

Var bor du själv någonstans?

– Jag bor i Änggården. Jag har dock också bott i Hjällbo, Johanneberg, Majorna, Masthugget, Örgryte, Hovås och Billdal.

Fakta

Henrik Kant är utbildad på Chalmers till civilingenjör i väg- och vattenbyggnadsteknik, och har även en högskoleingenjörsexamen i fysisk planering.

Just nu jobbar han som förvaltningsdirektör på Kretslopp och vatten på Göteborgs stad.

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20