Bjuder upp. "Om de ska leka krig på Galterö ska vi ladda platsen med skön energi och kärlek", säger Henrik Wallgren. Foto: Privat

Henrik Wallgren tänker dansa mot krig

I helgen anordnar musikern, poeten och skribenten Henrik Wallgren en "fredsdans" i protest mot krigsövningen Aurora 17. "Vi gillar inte krig men vi gillar att dansa", lyder hans enkla förklaring.

  • Publicerad 08:50, 8 sep 2017

Nästa vecka anordnas en demonstration mot försvarsmaktens övning Aurora 17 i Göteborg. Men den som vill kan protestera redan till helgen - genom dans.

Fredsdansen anordnas under lördagen på Galterö av bland andra musikern Henrik Wallgren och personer ur Göteborgs technoscen. Wallgren berättar om en oro över Aurora 17 och vad han beskriver som en ökande, "nästan strukturell", krigshets.

– Det känns som något läskigt håller på att byggas upp. Jag tror absolut inte det finns orsak att trappa upp något. Inget gott föds ur rädsla, säger Henrik Wallgren.

Dans och umgänge däremot, menar han, är inkluderande och motsatsen till rädsla. Därmed kändes det som en naturlig motreaktion.

– Det kommer inte vara något superintellektuellt... Vi gillar inte krig men vi gillar att dansa helt enkelt. Om de ska leka krig på Galterö ska vi ladda platsen med skön energi och kärlek, säger Henrik Wallgren.

Granne med skottlossningar

Huruvida Aurora 17 faktiskt kommer äga rum på Galterö är inte säkert, men platsen är sedan tidigare ett militärt övningsområde. Henrik Wallgren bor på närliggande Brännö och hör ofta skjutövningar från grannön.

– Det har absolut påverkat mig att ha det så nära. Det låter som krig och känns bara väldigt sorgligt.

– Jag växte upp i en tid när det var ute med krig. Nu verkar det vara inne igen, fortsätter han.

Flera potentiella festdeltagare har uttryckt oro över att festen äger rum på just Galterö eftersom stora delar är ett naturreservat.

– Vi kommer vara på militärområdet, inte naturreservatet. Och vi älskar ju naturen men hatar krig, tror fan vi kommer plocka upp varenda litet kolapapper efter oss. Jag förstår att folk oroar sig, men om man kan leka krig borde vi kunna dansa ett par hundra pers, säger Henrik Wallgren.

Blir ni ett par hundra alltså?

– Det ska bli sjukt kasst väder, haha, så man vet aldrig. Men står vi där femton pers och dansar känns det helt grymt och blir vi flera hundra känns det också helt grymt. Det är ingen tävling, bara en manifestation. I efterhand vill jag kunna säga att vi åtminstone gjorde något och sa vad vi tyckte.

Läs mer:

Så påverkar Aurora 17 Göteborg

De fruktar konsekvenserna av Aurora 17

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG