Frias. Hovrätten för Västra Götaland gör samma bedömning som tingsrätten – tidigare socialdemokratiska kommunalrådet Ann-Sofie Hermanssons blogginlägg kan inte klassas som förtal. Foto: Markus Andersson (arkiv)

Hermansson frias från misstanke om grovt förtal

Det var inte förtal att referera till de två muslimska debattörerna Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi som "extrema röster" och "icke-demokrater". Det anser nu även hovrätten som friar tidigare toppolitikern Ann-Sofie Hermansson (S) från anklagelserna.

  • Publicerad 14:41, 30 sep 2021

Vi väljer att gå vidare och överklaga. Inte bara för vår egen del utan även för andra utsatta grupper i samhället som riskerar att utsättas för liknande demonisering i framtiden.

Under torsdagen kom hovrättens dom i förtalsmålet mot tidigare toppolitikern Ann-Sofie Hermansson (S). Hovrätten för Västra Sverige fastställer tingsrättens dom, från februari 2020, vilket innebär att det före detta kommunalrådet frias från misstankarna om grovt förtal.

– Det är klart att det känns bra, säger Ann-Sofie Hermansson till Göteborgs-Posten.

Bakgrunden till händelserna går tillbaka till mars 2018 då filmen Burka songs 2.0 skulle visas i kommunens lokaler på Blå stället i Angered med ett efterföljande panelsamtal. Men kommunen stoppade arrangemanget med motiveringen att panelsamtalet saknade en kritisk röst och därför skulle bli allt för ensidigt.

Kallades "extrema röster"

Ann-Sofie Hermansson ställde sig bakom beslutet. På sin blogg beskrev hon deltagare i panelsamtalet – muslimska debattörerna Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi – bland annat som "extrema röster" och "icke demokrater" som enligt Hermansson ”försvarat terrorister och "avfärdat insatser mot bland annat IS-krigare".

Hermansson prövas på nytt för grovt förtal

De två utpekade debattörerna menade att Hermansson likställt dem med fascister och nazister. Hermansson polisanmäldes för grovt förtal, men utredningen lades ned. Då valde kvinnorna att väcka enskilt åtal mot Hermansson.

I hovrättens dombeslut går att läsa att "nedsättande uppgifter i politiska sammanhang
normalt inte ens är att betrakta som förtalsuppgifter utan som straffria värdeomdömen". Blogginläggen anses av den anledningen inte vara förtal och rätten skriver att åtalet ska ogillas.

Ska överklaga

Under en presskonferens efter domen berättade Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi att de kommer att driva ärendet vidare och överklaga domen till Högsta domstolen.

– Vi väljer att gå vidare och överklaga. Inte bara för vår egen del utan även för andra utsatta grupper i samhället som riskerar att utsättas för liknande demonisering i framtiden, säger Fatima Doubakil.

Kommunen stoppar film och samtal om slöjor

Burka songs 2.0

Det började med att Hanna Högstedt hade en filmidé om att klä sig i burka och sjunga Marseljäsen på Champs-Élysées för att problematisera det nyinstiftade franska burkaförbudet. Men något stämde inte, och Högstedt gjorde aldrig färdigt filmen. Det havererade filmprojektet ledde vidare till en fördjupad analys och en ny film, där Högstedt samtalar med olika personer om filmproduktion, islamofobi och vita privilegier.

Källa: Draken Film

Visa merVisa mindre