AVGÖRANDE. Det är dags för Hovrättens bedömning om Ann-Sofie Hermansson gjort sig skyldig till grovt förtal. Foto: Edvin Bergström

Hermansson prövas på nytt för grovt förtal

Förra året friades Ann-Sofie Hermansson från åtal om grovt förtal. Tingsrätten bedömde att hon hade "skälig grund för uppgifterna" när hon beskrev två kvinnor som bland annat extremister. Domen överklagades till Hovrätten och nu startar prövningen.

  • Publicerad 09:58, 7 sep 2021

Bakgrunden till händelserna går tillbaka till mars 2018 då filmen Burka songs 2.0 skulle visas i kommunens lokaler på Blå stället i Angered med ett efterföljande panelsamtal. Men kommunen stoppade arrangemanget med motiveringen att panelsamtalet saknade en kritisk röst och därför skulle bli allt för ensidigt.

Kommunen stoppar film och samtal om slöjor

Dåvarande kommunstyrelsens ordförande, Ann-Sofie Hermansson (S), ställde sig bakom beslutet.

På sin blogg beskrev hon deltagare i panelsamtalet bland annat som "extrema röster" och "icke demokrater" som enligt Hermansson ”försvarat terrorister och "avfärdat insatser mot bland annat IS-krigare".

Två utpekade kvinnor, som var aktiva för muslimers rättigheter, menade att Hermansson likställt dem med fascister och nazister. Hermansson polisanmäldes för grovt förtal, men utredningen lades ned. Då valde kvinnorna att väcka enskilt åtal mot Hermansson och dom kom i februari förra året.

Friades

Tingsrätten bedömde då att Hermanssons uttalanden om att kvinnorna ska ha "försvarat terrorister" och "avfärdat insatser mot bland annat IS-krigare" skulle kunna vara förtal. Men rätten kom fram till att Hermansson hade "skälig grund för uppgifterna" och att uttalandena varit försvarliga med utgångspunkt i "den vidsträckta yttrandefriheten som måste råda i en demokrati".

De två kvinnorna överklagade domen.

– Vi delar inte tingsrättens bedömning angående det som är centralt i domen. Vi anser inte att begrepp som "extremist" bara är värdeomdöme utan uppgifter som omfattas av förtalbestämmelsen. Det är en uppgift man sprider för att sätta ett epitet som kan ge en negativ uppfattning om en person, sa kvinnornas juridiska ombud Silas Aliki då.

Nu har fallet nått Hovrätten för en ny prövning.  

Målet har varit uppmärksammat i hela landet och beskrivits som juridiskt intressant eftersom Hermanssons uttalanden gjordes på hennes blogg och inte i exempelvis en tidning med utgivarbevis där hon hade haft ett starkare skydd.

Forskare: "Domen kommer att bli väldigt intressant"

Burka songs 2.0

Det började med att Hanna Högstedt hade en filmidé om att klä sig i burka och sjunga Marseljäsen på Champs-Élysées för att problematisera det nyinstiftade franska burkaförbudet. Men något stämde inte, och Högstedt gjorde aldrig färdigt filmen. Det havererade filmprojektet ledde vidare till en fördjupad analys och en ny film, där Högstedt samtalar med olika personer om filmproduktion, islamofobi och vita privilegier.

Källa: Draken film

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00