Herrarna som hyllar Hisingen med halsband

Vinnaren av vår utmärkelse Årets Hisingsprofil kammar inte bara hem ära och berömmelse – det står även ett Hisingssmycke på spel. Vi har träffat dess kreatörer.

  • Publicerad 07:30, 4 mar 2016

Ett halsband blir inte mycket mer Hisingskt än så här. Företaget bakom heter Jewlery of Hisingen och killarna som driver det, Ferhat Deniz Fors och Jani Paajanen, lärde känna varandra i högstadiet på Ryaskolan. Självklart bor de kvar på Hisingen.
När de inte gör smycken arbetar Ferhat som grafisk formgivare medan Jani är säljadministratör ”efter tio år i verkstan”.
– Men jag saknade skapandet, det blir inte mycket sådant när man sitter vid en dator, säger han.
En dag fick de för sig att köpa en 3D-skrivare tillsammans, mest för att det är en rolig pryl.
– Vi visste faktiskt inte vad vi skulle ha den till först, säger Ferhat.
Men så dök idén om halsbandet upp.
Designen tog Ferhat fram något slumpartat. Han arbetsplats fick in kalligrafipennor och han ville testa tekniken. Ordet han övade med? Hisingen.
– Jag är mer arbetaren, när maskinen går sönder tar jag fram verktygsbältet, skämtar Jani.

Sena turer
Han är dessutom den del av duon som har bil och körkort – en förutsättning för att sköta leveranserna i deras lilla företag.
– Det har ju blivit en del turer till sena postlådan...
3D-skrivarens plast visade sig dock vara olämplig för smycken. Via en prototyp i silver uppstod dagens
Hisingshalsband i mässing.
Enligt Jewlery of Hisingens hemsida har de båda Hisingen i blodet.
– När vi var yngre pratade alla om Majorna, och man kände sig lite sämre för att man inte var från stan. Men nu klingar Hisingen bättre, folk är stolta över att bo här, säger Ferhat.
Det är en utveckling de själva gärna är delaktiga i.
– Det vore ballt om man i framtiden refererade till Hisingen som ’därifrån halsbandet kommer’ och inte en plats där man skjuter varandra, säger Ferhat.

MER OM... Jewelry of Hisingen


Företaget har funnits sedan årsskiftet Vissa, specialbeställda smycken görs för hand i liten upplaga. Förutom halsband finns ringar och örhängen. Alla smycken görs i mässing.
Framöver siktar man på att ta in gästdesigners, till exempel Janis bror som är tatuerare, grafisk formgivare - och självklart Hisingsbo.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Ont om Göteborgsprofiler i höstens "På spåret"

De nya medverkande i det populära frågesportprogrammet har presenterats SVT har i dag presenterat det tävlande i säsongens "På spåret". Bland kombattanterna utgör, exilgöteborgarna, journalist Frida Boisen och förre rektorn för Sjumilaskolan, Hamid Zafar ett par.fredag 18/9 11:59

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

GOW och Emigranternas hus vädjar till staden

Skriver öppet brev till kommunstyrelsen och kulturnämnden Nästa år fyller staden 400 år och att fira stadens födelsedag och framför allt dess människor i både nutid och dåtid är i sig självt en kulturmanifestation, ett hyllande av människans skapande på den...torsdag 27/8 11:52

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11