Utlån. Biblioteken har listat de hundra mest efterfrågade böckerna. Foto: Mostphotos

Hetast på bibblan – det här lånade göteborgarna mest under 2017

Romansviten om vännerna Elena och Lila och deras uppväxt i Neapel har golvat mängder av läsare världen över. Göteborg är inget undantag: författaren Elena Ferrante står för samtliga topplaceringar när biblioteken listat romanerna som lånades mest 2017.

  • Publicerad 13:08, 2 jan 2018

Sammanställningen går igenom de 100 mest lånade böckerna på alla 27 bibliotek i Göteborg och det är den italienska författaren Elena Ferrante (en pseudonym) som dominerar totalt.

Allra mest lånades den första boken i sviten, "Min fantastiska väninna". På andra och tredje plats kommer uppföljarna "Hennes nya namn" och "Den som stannar, den som går".

– Jag har läst den första själv, och det är en väldigt speciell skildring av flickors vänskap med det djupa bandet och rivaliteten som ligger i bakgrunden. Sen gillar jag Italien och tyckte det var intressant att läsa skildringen av Neapel, säger Malin Johansson, bibliotekarie på Stadsbiblioteket som sammanställt lånestatistiken för 2017.

Kommer hon fortsätta att vara lika aktuell under 2018?

– Ja det tror jag men kanske inte att alla tre ligger i topp nästa år. Det återstår att se men 2017 kan nog ha varit peaken.

Finns det någon annan bok från 2017 som du kommer att minnas extra mycket?

– Jag gillade Swede Hollow som hamnade på plats fjorton. Den kompletterar den bilden vi har av utvandringen till Amerika och Vilhelm Mobergs böcker. Den var väldigt bra och intressant och gav en annan sida.

Vilken bok förvånade dig på årets lista?

– Det var nog Martina Haags bok "Det är något som inte stämmer". Den var väldigt efterfrågad 2016 så jag blev inte förvånad över att den tog sig in, men att den hamnade så pass högt. Den var på sextonde plats.

LÄS MER:

Här hittar du hela listan

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG