Heter Glen och kommer till Göteborg

För lite mer än 40 år sedan var han medlem i skandalomsusade Sex Pistols. Aktuell med soloalbumet "Good to go" – och Göteborgsspelning – lever Glen Matlock i nuet, men har inte glömt sin historia.

  • Publicerad 09:49, 12 sep 2018

När Glen Matlock är på väg till Lilla London passar Göteborg Direkt på att åka till London för ett besök på hans favoritkafé. På Toast, bara några hundra meter från hemmet där han bott i 40 år, sitter den forne punkaren och sköter sina korrespondenser och affärer.

Just nu är det intensivt. Bara dagarna efter att intervjun gjordes har han releasespelningen för nya albumet "Good to go" på legendariska 100 Club på Oxford Street. Klubben där band som Sex Pistols, Clash och Siouxsie & the Banshees huserade under punkeran.

Glen Matlock är förtjust. I albumet. Över den kommande spelningen. Orsakerna är många. Men gitarristen Earl Slick är en.

– Det är fantastiskt. Han har spelat med John Lennon! Och Bowie!

Han skrockar förtjust och lägger till:

– Slim Jim Phantom spelar trummor och Jim Lowe bas.

Jo, Stray Cats-trummisen och Grammyvinnaren Jim Lowe är basist tillsammans med Chris Spedding på albumet. Glen Matlock har lockat med sig fin ädel rockadel på sitt album. Så också på scen, senare, då Earl Slick och Chris Spedding, bland andra, gästar.

– Ja, det gavs ett utrymme i Earls tajta schema som vi bara var tvungna att utnyttja, säger Glen Matlock.

Han är på gott humör, inte bara för den kommande turnén i Sverige där en spelning på Frölunda kulturhus ingår den 14 september. Han har sedan några år skurit ned väsentligt på alkoholen, tar ansvar för sitt liv och leverne, vårdar både både sitt intre och yttre. Dessutom spelar han mycket och till det blir det en hel del historier.

– Jag gillar att berätta som en koppling till låtarna, så det blir inte bara musik, avslöjar han och fortsätter:

– Jo, men det var nödvändigt att dra ner på drickandet. Det höll på att gå överstyr. När jag blev inviterad att spela bas med Faces till deras återförening 2009 var jag lite orolig. De är ju kända för att vara duktiga på drickat. Jag sa som det var, att jag inte skulle orka hålla deras tempo. Det var inga problem. De var förstående. Ronnie (Wood, Rolling Stones gitarrist och originalmedlem i Faces) frågade hur länge jag varit ren. Två och en halv månad, svarade jag. Bra, jag har varit det i 24 år. Ronnie bor förresten här bredvid. Vi drack te för ett tag sedan. Paul Weller och Chrissie Hynde också i krokarna.

Det är svårt att ha trist i Glen Matlocks sällskap. Historierna kommer liksom av sig självt. Samtidigt njuter han av nuet, men inte utan att med ett klokt avstånd till sin bakgrund kunna betrakta och respektera sin dåtid.

När han spelar på 100 Club finns inte mindre än två Sex Pistolslåtar med plus lite annat punkgodis för den hågade. På låtlistan fanns ju förstås också mycket från "Good to go".

– Det är spännande. Jag menar, här började jag med ett blankt papper och en akustisk gitarr. Det har blivit låtar som är som mina barn. De är väldigt speciellt och personliga för mig.

Glen Matlock

Är: sångare, musiker och låtskrivare som var med i originalsättningen av Sex Pistols. Han har varit med och skrivit merparten av bandets låter, men fick sparken till förmån för Sid Vicious 1977. Bildade efter det Rich Kids. Har spelat med Iggy Pop, Faces och flera egna konstellationer.

Född: 27 augusti 1956.

Bor: Paddington, London.

Aktuell: Med soloalbumet "Good to go" och solospelningen på Frölunda kulturhus 14 september.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG

    Vi är GBG