FÖRHANDLAR. Carl Johan Bergström, Hyresgästföreningen. Foto: Emelie Asplund/Mostphotos

HGF ryter till mot planerade hyreshöjningar

Allmännyttan vill höja hyran med 3,4 procent och de privata hyresvärdarna vill höja med 3,5 procent inför nästa år. ”En alldeles för hög nivå”, menar Hyresgästföreningen.

  • Publicerad 11:48, 1 okt 2018

Både de allmännyttiga och de privata hyresvärdarna har kommit med sina första hyreskrav inför nästa år. Allmännyttan vill höja med 3,4 procent och privatvärdarnas organisation GFR vill höja 3,5 procent. För exempelvis en tvåa med en hyra på 8000 kronor skulle höjningen bli nära 300 kronor.

– Det är en alldeles för hög nivå, säger Carl -Johan Bergström, förhandlingschef vid Hyresgästföreningen i västra Sverige i ett pressmeddelande. Han fortsätter:

–  Förra året hamnade höjningarna på betydligt lägre nivåer och vi bedömer att de ekonomiska förutsättningarna för hyresvärdarna är likvärdiga med föregående år. Räntorna är fortsatt låga, bolagen har fullt uthyrt och vinsterna har fortsatt att öka. I förhållande till risk är hyresvärdarnas avkastning mycket god.

Landets största kommunala hyresvärd, Poseidon, har precis som förra året förhandlat tillsammans med Bostadsbolaget, Gårdstensbostäder och Familjebostäder. Tillsammans har de 72 000 hyresgäster. Koncernens yrkande motiveras med deras upp drag att ” värna hyresrättens långsiktiga utveckling och säkerställa en stabil ekonomisk utveckling och god förvaltning av fastigheterna”.

Enligt dem kunde 2018 års höjning, på 1,2 procent, exempelvis inte förverkliga uppdraget med trygghetsskapande åtgärder och underhåll av fastigheterna.

GFR krav på 3,5 procent omfattar virka 37 000 göteborgare.

– Redan i dag har många hyresgäster svårt att få ekonomin att gå ihop och höjningar på den här nivån skulle bli oerhört kännbart både för enskilda men också för samhällsekonomi i stort, säger Carl - Johan Bergström.

Ambitionen är att förhandlingarna ska vara klara i god till innan årsskiftet.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG