FESKEKÔRKA. Visionsbild av Feskekôrka efter upprustningen. Foto: White Arkitekter

Higab ber om hjälp med nya Feskekôrka

Endast två av fem verksamheter återvänder till Feskekôrka efter upprustningen. Det öppnar möjligheter för helt nya koncept.

  • Publicerad 16:03, 2 mar 2020

Verksamhetskoncepten måste andas fisk och skaldjur, det är husets själ.

I september inleds upprustningen av Feskekôrka. Arbetet beräknas ta åtminstone två och ett halvt år.

Enligt Higab erbjöds samtliga hyresvärdar att flytta tillbaka när upprustningen är klar. Men bara Kerstins Delikatesser och Öckerö Fisk valde att tacka ja till erbjudandet.

Klart: De stannar i Feskekôrka

– Att vi går ut med öppen konceptförfrågan beror på att expertisen sitter därute, menar Johan Karlsson. Det finns många kreativa entreprenörer som kan ha fantastiska idéer för hur vi kan utveckla Feskekôrka på ett bra sätt och då vill vi inte sätta alltför mycket ramar från början, säger Johan Karlsson, marknadschef på Higab, i ett pressmeddelande.

Men det finns några saker att förhålla sig till. Feskekôrka är ett byggnadsminne och husets historia ska bevaras.

Vändningen: Alla får vara kvar i Feskekôrka

– Verksamhetskoncepten måste andas fisk och skaldjur, det är husets själ, säger Johan Karlsson.

Redan innan sommaren räknar Higab med att kunna presentera vilka verksamheter som flyttar in i Feskekôrka efter upprustningen.  

Om Feskekôrka

År 1871 tog kommunen beslut om att bygga en fiskhall på Fisktorget och en saluhall på Kungstorget. De båda byggena beviljades 75 000 kronor vardera ur Renströmska fonden. Slutnotan för bygget av fiskhallen inklusive inredning blev 74 963 kronor och 12 öre, så man kan konstatera att resurserna hade förvaltats väl. Arkitekt var Victor von Gegerfelt och byggmästare Krüger & Westerberg. 1874 stod fiskhallen klar och dess utseende gjorde att göteborgarna raskt döpte om den till ”Feskekôrka”. Victor von Gegerfelt hade mycket riktigt hämtat inspiration till arkitekturen från fornnordiska stavkyrkor och nygotik.

Källa: Higab

Visa merVisa mindre

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00