Allt fler skjutvapen. Dödligt våld med skjutvapen har ökat till cirka 30 procent av det dödliga våldet i Sverige. Övriga 70 procent består framförallt av fall med knivar. Foto: Markus Andersson/Polisen

Hisingen förskonat från årets gängskjutningar

Hittills i år är Hisingen det polisområde i Storgöteborg som varit mest förskonat från skjutningar. Men enligt polischefen ska man inte dra några större slutsatser av det.

  • Publicerad 06:00, 1 sep 2017

Totalt har det varit 13 skjutningar i Storgöteborg hittills i år. Tre personer har dött och sju har skadats. Ingen av dem har varit på Hisingen.

– Man ska vara försiktig med att dra några långsiktiga slutsatser. Det är inte säkert att man kan dra några slutsatser på 12 månader heller. Det är så få skjutningar. När infektionerna blossar upp fördelar de sig inte på ett rimligt sätt per år, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg.

Men medborgarlöfte om ökad polisnärvaro i Biskopsgården, är det inte det som ger resultat?

– Jag hoppas naturligtvis att våra insatser påverkar. Men det går inte att se i den här statistiken. Det måste analyseras på ett mer vetenskapligt sätt. Vi vet av erfarenhet att de kriminella gruppernas sammansättning inte alltid är så geografiskt bundna. Det är mer komplext. Vi vet ofta inte hur det hänger ihop förrän allt är polisiärt uppklarat.

Enligt Erik Nord finns en uppfattning från vissa om att det skjuts varje dag i Göteborg. Den myten hoppas Erik Nord slå hål på med den här statistiken.

– Det är uppgifter vi matas med. Därför är det viktigt att kunna redovisa siffror på hur det ser ut. Den här statistiken är ändå ett sätt att parkera verkligheten, säger han.

I våras uppgraderade polisen Tynnered från utsatt till ett särskilt utsatt område. Det senaste året är det Frölunda och Tynnered som varit mest drabbat av gängskjutningar i Göteborg.

– Vi är beroende av mer resurser till område syd där Frölunda och Tynnered ingår. De är på väg till polisen så vi är förhoppningsfulla. Men vi har de resurserna vi har nu. Vi ska satsa i område syd samtidigt som det inte finns något självklart ställe att ta resurserna ifrån. Då kan det blossa upp på andra ställen. Vi måste arbeta långsiktigt, säger Erik Nord.

Skjutningar i Göteborg 2017

Centrum: 1 (en skadad)

Hisingen: 1 (ingen skadad)

Nordost: 4 (en död, tre skadade)

Syd: 6 (två döda, två skadade)

Kungälv/Ale: 1 (en skadad)

Totalt: 13

Källa: Polisen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG