Hisingen Handboll lyfter tack vare damerna

Med en kraftfull satsning skulle Hisingen Handboll bli en toppförening i klass med Hammarby. Tre år senare återstår fyra lag i föreningen. – Vi hoppas att vårt damjuniorlag ska gå så bra att de lockar fler spelare till oss, säger Hans Magnusson.

  • Publicerad 11:35, 15 dec 2011

Ljuden ekar längs väggarna i Lundbystrands idrottshall. Som vanligt är alla planer upptagna av olika lag. Utanför tegelbyggnaden står hamnkranarna tysta och blickar ut över älvinloppets stilla vatten. Det är en mild måndag i november och Hisingen Handbolls damjuniorer gör sig redo för handbollsträning. Träningen börjar med doppboll och passningsövningar.
Den här kvällen inleds träningen av lagets materialare Dacke, som egentligen heter Donald Bergström.
– Smeknamnet Dacke kommer från Donald Duck, säger Dacke och uttalar ordet duck med sällsynt grov göteborska.
Hisingen Handbolls damjuniorer är ett av Sveriges bästa juniorlag. Laget spelar i både Junior Elit och i division två, och leder båda serierna. Huvudtränaren Per-Anders Lindfeldt har tränat laget i sex år, han hyllar sammanhållningen.
– Sex av spelarna har spelat i laget sen de var nio år, det är en stor del till varför det går så bra. Det har varit en go resa. Från att laget var medelbra och ett gott gäng till att resultaten började komma under förra året, säger Per-Anders.

En liten klubb
17-åriga målvakten Hanna Edvardsson växte upp i Backatorp, hon pustar ut efter att ha blivit bombarderad av klistriga handbollar under en skottövning.
– De flesta av oss har känt varandra sen vi var små, det är grunden till att det går så bra, säger Hann.
– Men Hisingen Handboll är en liten klubb än så länge. När man säger att man spelar i Hisingen är det inte så många som vet att det finns en handbollsklubb som heter så.

I krisens spår
Så var det inte tänkt att det skulle bli när Backa HK och Bjurslätts HK gick ihop 2008 och inledde samarbeten med HP Warta,Torslanda HK och Kärra HF.
Målet var att bli topp fyra i Sverige inom en femårsperiod.
Men satstningen gjordes under finanskrisen. Det prekära ekonomiska läget i kombination med samarbetssvårigheter mellan klubbarna gjorde att satsningen kom av sig.
– Grundidén var att hålla handbollen vid liv på Hisingen, säger Hisingen Handbolls ordförande Hans Magnusson.
– Klubbarna rycker i varandras unga spelare och kullarna är små. Det är inget bra sätt att agera. Om alla hade gjort en gemensam satsning hade det funnits ett elitlag på Hisingen inom tre år. Nu blev det inte så. I dag är det endast Bjurslätts HK som är kvar som samarbetsklubb.
Klubben representeras av lag i fyra serier, samtliga lag är damlag.
– Det finns utrymme att växa som förening. Men steg ett är damrörelsen. Herrsidan får komma senare, säger Hans.

Stämningen på topp

Efter träningen går Dacke runt bland tjejerna och delar ut clementiner. Stämningen är på topp, och på sina håll stressad. Somliga har bråttom hem för att se tv-programmet Ensam mamma söker.
Lagets veteran Johanna Östling, född 1989, dröjer sig kvar. Hon började spela i Bjurslätt när hon var sju år och har alltså tagit det steg som Hisingen Handboll vill erbjuda. Från ungdomssidan i Bjurslätt till seniornivån i Hisingen.
– Samtidigt heter laget Bjurslätt/Hisingen när vi spelar i division två. Och jag vet inte om det är jag som gått över till laget i Hisingen eller om laget har kommit till mig, säger Johanna med ett leende som avslöjar en viss lokalpatriotism.
Bakom Johanna väntar lagets stöttepelare i mittförsvaret, 18-åringarna Gabriella Bergström och Maria Thorell. De tycker att träningen var lite för mjuk, de trivs bättre när det är tufft.
– Jag är en fysisk spelare, jag gillar att ge stryk, säger Maria och tittar på Gabriella som utvecklar tjuvnypsresonemanget.
– Att hetsa är roligast. Men hellre fysiskt än att hetsa med ord. Det bästa är att ge en tjuvsmäll eller att nypa tag lite i fettet, säger Gabriella och båda två skrattar.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG