Kulturvärde. Aulan och delar av vestibulen ska bevaras och integreras i en ny byggnad när Lundby gymnasium rivs. Foto: Lina Isaksson (arkivbild)

Hisingens första gymnasieskola rivs

Lundby gymnasium ska rivas för att göra plats åt en ny skola och idrottshallar. Men rivningslovet har ett villkor: aulan och vestibulen ska bevaras.

  • Publicerad 14:00, 12 sep 2020

Vi föreslog att hela byggnaden skulle bevaras men nämnden tog beslut att ge rivningslov.

Hampus Magnusson (M), ordförande byggnadsnämnden. Foto: Göteborgs Stad

Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör. Foto: Göteborg stad

”Va, skall även den skolan "redan" rivas?”

”Sorgligt. Jag gick där när den var helt nybyggd tror från 1955-58”

”Synd, det är en jättemysig skola.”

På Facebooksidan, Foton från det goda Hisingslandet är kommentarerna många och nostalgin stor över att Hisingens första gymnasium ska rivas.

För trots rekommendationer att bevara hela skolbyggnaden gav byggnadsnämnden grönt ljus för en rivning av stora delar.

Det handlar om att skapa plats för en ny grundskola och två fullmåttshallar.

– Läget är centralt på Hisingen med god tillgång till kollektivtrafik. Det är viktigt att vi kommer igång med att bygga nya skolplatser och efterlängtade hallar för idrott, säger Hampus Magnusson (M), ordförande, byggnadsnämnden.

Kulturhistoriska värden

Samtidigt har byggnaden kulturhistoriska värden. Därför ska stadsbyggnadskontoret undersöka hur delar av den gamla skolan ska bevaras.

– Vi föreslog att hela byggnaden skulle bevaras men nämnden tog beslut att ge rivningslov men att aulan och vestibulen som är kopplad till aulan ska bevaras, säger Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör.

I vestibulen finns också ett mosaikverk av Lisa Larson. Enligt Hampus Magnusson är tanken att den ska bevaras, renoveras och integreras i den nya skolbyggnaden.

Är det genomförbart att integrera det gamla med en ny byggnad?

– Ja, det bedömer vi. Jag har varit där ute på plats och har fått en uppfattning om hur det ser ut och vad man kan göra, säger Henrik Kant.

Lundby gymnasium

Lundby gymnasium med ursprung i Lundby Samläroverk byggdes 1956 och fick sitt nya namn och status 1966 i samband med att staten började lägga ner läroverken och kommunalisera gymnasierna.

Lundby-gymnasium var i gång mellan åren 1966 och 1999.

Det var det första gymnasiet på Hisingen och som även kallades "röda gymnasiet” på grund av placeringen mitt i en utpräglad arbetarstadsdel.

Sedan gymnasiet lades ned har bland annat Sverige Finska skolan bedrivit undervisning i lokalerna.

Under senare år har husets använts till lokaler för Ungdomssatsningen och Kulturskolan som efter en renovering 2012 kunde flytta in i verkstäder för bild, keramik samt danssalar för det stora antal kulturskole - elever som utövar denna konstart i Lundby.

Huset har gjort skäl för det officiella namnet "Mötesplats Lundby" med stadsdelens fritidsgård, kulturaktiviteter och större arrangemang i aulan.

Källa: Göteborgs stad

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11