Kulturvärde. Aulan och delar av vestibulen ska bevaras och integreras i en ny byggnad när Lundby gymnasium rivs. Foto: Lina Isaksson (arkivbild)

Hisingens första gymnasieskola rivs

Lundby gymnasium ska rivas för att göra plats åt en ny skola och idrottshallar. Men rivningslovet har ett villkor: aulan och vestibulen ska bevaras.

  • Publicerad 14:00, 12 sep 2020

Vi föreslog att hela byggnaden skulle bevaras men nämnden tog beslut att ge rivningslov.

Hampus Magnusson (M), ordförande byggnadsnämnden. Foto: Göteborgs Stad

Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör. Foto: Göteborg stad

”Va, skall även den skolan "redan" rivas?”

”Sorgligt. Jag gick där när den var helt nybyggd tror från 1955-58”

”Synd, det är en jättemysig skola.”

På Facebooksidan, Foton från det goda Hisingslandet är kommentarerna många och nostalgin stor över att Hisingens första gymnasium ska rivas.

För trots rekommendationer att bevara hela skolbyggnaden gav byggnadsnämnden grönt ljus för en rivning av stora delar.

Det handlar om att skapa plats för en ny grundskola och två fullmåttshallar.

– Läget är centralt på Hisingen med god tillgång till kollektivtrafik. Det är viktigt att vi kommer igång med att bygga nya skolplatser och efterlängtade hallar för idrott, säger Hampus Magnusson (M), ordförande, byggnadsnämnden.

Kulturhistoriska värden

Samtidigt har byggnaden kulturhistoriska värden. Därför ska stadsbyggnadskontoret undersöka hur delar av den gamla skolan ska bevaras.

– Vi föreslog att hela byggnaden skulle bevaras men nämnden tog beslut att ge rivningslov men att aulan och vestibulen som är kopplad till aulan ska bevaras, säger Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör.

I vestibulen finns också ett mosaikverk av Lisa Larson. Enligt Hampus Magnusson är tanken att den ska bevaras, renoveras och integreras i den nya skolbyggnaden.

Är det genomförbart att integrera det gamla med en ny byggnad?

– Ja, det bedömer vi. Jag har varit där ute på plats och har fått en uppfattning om hur det ser ut och vad man kan göra, säger Henrik Kant.

Lundby gymnasium

Lundby gymnasium med ursprung i Lundby Samläroverk byggdes 1956 och fick sitt nya namn och status 1966 i samband med att staten började lägga ner läroverken och kommunalisera gymnasierna.

Lundby-gymnasium var i gång mellan åren 1966 och 1999.

Det var det första gymnasiet på Hisingen och som även kallades "röda gymnasiet” på grund av placeringen mitt i en utpräglad arbetarstadsdel.

Sedan gymnasiet lades ned har bland annat Sverige Finska skolan bedrivit undervisning i lokalerna.

Under senare år har husets använts till lokaler för Ungdomssatsningen och Kulturskolan som efter en renovering 2012 kunde flytta in i verkstäder för bild, keramik samt danssalar för det stora antal kulturskole - elever som utövar denna konstart i Lundby.

Huset har gjort skäl för det officiella namnet "Mötesplats Lundby" med stadsdelens fritidsgård, kulturaktiviteter och större arrangemang i aulan.

Källa: Göteborgs stad

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Låt allmänheten plantera träd som gåva

Debatt Miljöpartiet Träd är viktiga i många människors liv. Fler träd är också bra för biologisk mångfald och för klimatet.De ger oss skugga, tar hand om regnvatten och lagrar koldioxid. tisdag 5/1 9:57