Hisingens modelejon till Musikhjälpen

Garnbollar, lakan och pärlplattor. Det är några av materialen som användes i modekollektionen ”Modelejon & Katla”, nu aktuell i Sveriges radios och SVT:s Musikhjälpen.

  • Publicerad 09:00, 13 dec 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

– Det ska bli jättekul, första gången jag är med i TV, säger Lisa Liljeroth, arbetstagare på Kulturlabbet och en av skaparna bakom ”Modelejon & Katla”.  Men alla säger att jag är fantastisk och även om jag håller med om det gör det mig lite nervös.  

Idag åkte hon tillsammans med en handfull andra från Kulturlabbet, Sensus dagliga verksamhet i Biskopsgården, till Lund för att gå in i Musikhjälpens glasbur på Stortorget i Lund.

Årets tema är ”Alla har rätt att funka olika” och när Musikhjälpen hörde av sig till Kulturlabbet och frågade om de ville vara med i direktsändning var de inte sena att tacka ja.

– Det är klart, det borde vara många med funktionsvariationer som är med när det är det temat, säger Malin Wallin som är designer och dramapedagog på Kulturlabbet. De hade sett våra modebilder och ville att vi skulle komma och visa upp vår satsning.  

Det var under våren som arbetstagarna på Kulturlabbet började arbeta med ett textilprojekt. Först helt förutsättningslöst men efter ett tag blev det tydligt att många ville göra just kläder.

– Vi ville att alla skulle hitta lusten och kanalisera den, säger Malin Wallin. Vi målade på stora tyger ihop och så blev det en kimono.  En kille jobbade med pärlplattor som han limmade på textil, en älskade kungligheter och prinsessan Diana och gjorde tryck med henne, en tjej ville bara göra X och målade det.

När kollektionen var klar fick arbetstagarna på Kulturlabbet agera modeller i såväl fotostudio som i modevisning.  Bilderna fick stor spridning i sociala medier och efter att kläderna visats upp i Musikhjälpen kommer en bollkrage av garn att auktioneras ut för att samla in pengar till funktionsvarierade i låg- och medelinkomstländer.

Lisa Liljeroth gjorde några av garnbollarna och agerade dessutom modell när klänningen förevigades.

– Den är lite varm men när man tar av sig den så blir man kall igen. Den är jätteskön på kroppen så den är nog säljbar, säger hon. Jag vill dela med mig till dem som har downs syndrom i fattiga länder. Jag vill att de ska kunna leva som de vill, precis som jag gör.

LÄS MER: De fixar Göteborgs nya teater

Kulturlabbet håller modevisning i glasburen klockan 11:30. Klockan 13:00 är Lisa Liljeroth med i ett panelsamtal där hon pratar om hur det är att leva med downs syndrom.

Vi är GBG