Hisingsbo bakade bästa pizzan i Pizza-SM

Drömmen att i framtiden kunna starta sin egen restaurang fick Hisingsbon Francesco Sabatino att ställa upp i Pizza-SM. "Det är viktigt att ha en passion för hantverket" säger Francesco Sabatino.

  • Publicerad 14:05, 23 sep 2022

Nu är min dröm att kunna starta en egen restaurang.

Under ett par intensiva timmar i onsdags avgjordes vem som är bäst i Sverige på att baka pizza i fem olika kategorier.

– Alla gillar pizza och med den här tävlingen vill vi lyfta pizzabakning som den konstform och hantverk som det verkligen är, säger Mike Arvblom, arrangör och jurymedlem.

Själv ställde Mike Arvblom upp i VM 2011 – och vann.

– Då representerade jag mig själv, men efter vinsten hade jag obegränsat med jobberbjudanden. Det ger en kvalitetsstämpel, säger han.

Flera göteborgskockar var med i onsdags och tävlade om de prestigefulla priserna.

"Väldigt målmedveten"

Wally Munteanu som driver Bulldog Kitchen ställde upp i tävlingarna bästa napolitanska Margherita samt klassiska italienska pizza.

– Jag skulle säga att jag är väldigt målmedveten i allt jag gör och tycker att det är kul att tävla. Att göra bra ifrån sig i tävlingen blir en bekräftelse på att man gör något bra, säger Wally Munteanu.

A modo mio. Francescos vinnande pizza var en vit pizza, utan tomatsås, med crème fraiche, mozzarella, spenat och parmesan. Efter att pizzan bakats i ugn la Francesco på Prosciutto Cotto, ricottakräm med basilika, rostad mandel, vitlöksolja, basilika, salt och peppar. Foto: Lovisa Hansson

Fokuserad. Wally Munteanu som driver Bulldog Kitchen på Sten Sturegatan tävladde i kategorierna bästa napolitanska Margherita och bästa klassiska napolitanska pizza. Foto: Lovisa Hansson

Målmedvetenheten och hans passion för pizza gav honom den andraplats i bästa napolitanska Margherita.

– Råvarorna är det absolut viktigaste för en god pizza. Sedan är det degen som gör stor skillnad. Jag siktar på den väldigt luftig och fluffig deg som ger krispiga pizzakanter, säger Wally Munteanu.

Vann sin kategori

Ännu bättre gick det för Hisingsbon Francesco Sabatino. Under tävlingen i Kviberg imponerade han på juryn med sin egenkomponerade pizza med skinka, spenat och ricottakräm.

Så mycket att han vann sin kategori, "Sveriges bästa italiensk klassisk pizza (Napoli Style)".

– Jag ville göra en lätt pizza, utan alltför tunga ingredienser. Pizza är "a mondo mio" – på mitt sätt. Jag experimenterar ofta hemma i köket, säger Francesco Sabatino och fortsätter:

– Det är viktigt att ha en passion för hantverket och baka pizza med kärlek. Annars blir det inte bra tror jag.

Livesändes. Pizzabagare Zeki Hanouch tog hem den finaste titeln; Årets pizzakock. Nästa år ska han representera Sverige i VM i Parma. Foto: Lovisa Hansson

Tempo. De tävlande fick 15 minuter på sig, att knåda degen, sätta ihop sin pizza och tillaga den i elektrisk ugn. Hela tävlingen skedde framför en mässpublik och livesändes på Facebook. Foto: Lovisa Hansson

Pizza-SM:

Pizzabagare från hela landet tävlade om titeln Årets pizzakock, samt i kategorierna bästa Dessertpizza, Gourmetpizza, napolitanska Margherita samt klassisk italiensk pizza.

Tävlingen avgjordes under en mässa för kafé- och restaurangbranschen som pågick i Prioritet Serneke Arena i veckan.

Fler göteborgare gjorde bra ifrån sig i årets SM. Bledar Lezha, som till vardags jobbar på Ristoria i Gothia Towers, kom på tredje plats i kategorin Årets Pizzakock samt Bästa Dessertpizza.

Visa merVisa mindre

För fyra år sedan flyttade Francesco Sabatino från Amalfikusten till Slätta Damm och har sedan dess jobbat mot sitt mål att öppna eget.

– Jag flyttade hit för kärlekens skull. Nu är min dröm att kunna starta en egen restaurang.

Press. De tävlande tog med sig sin egen deg, sås och övriga ingredienser. Själva pizzan bakades på plats. Foto: Lovisa Hansson

Bedömning. Att ställa upp och tävla i Pizza-SM beskrev Hisingsbon Francesco Sabatino som "lite nervöst". Foto: Lovisa Hansson