Hisingsbron börjar ta form med stålet på plats

Bygget av Hisingsbron går in på sista året. Och redan nu kan man ana den nya länken över älven.

  • Publicerad 08:02, 24 jan 2020

Nu ser man att det ska bli en bro.

– Vi har monterat underdelarna av pylonerna och alla sidospann på Arpeggio, så nu ser man att det ska bli en bro, säger Susanne Viberg, projektledare, Hisingsbron, trafikkontoret.  

Bygget av Hisingsbron påbörjades 2016. Två år senare göts den gigantiska bottenplattan som ska bära upp de fyra bropelarna och under höst och vinter har fokus legat på att såväl ta emot det försenade stålet som att montera det.

– Det gick bra till slut…det har varit ett intensivt arbete under julhelgerna för att få allt på plats men nu är allt stål monterat i den här omgången, för Arpeggio, säger Susanne Vibeg.

Här kommer Hisingsbron – i bitar

Mer stål på ingång

Men nytt stål är på ingång för delen av bron som är för spårvagnstrafiken – Kollektivbron. Och med det går brobygget in ett nytt skede.

– Den här gången är skeppen lastade med stålbalkar och pelartoppar för Kollektivbron från fabriken Tecade utanför Sevilla i Spanien. Vi kommer att behöva göra omledningar i trafiken för att skydda trafikanter under monteringen av stålet.

Vad är nästa stora milstolpe i bygget?

– Nu svetsar vi ihop alla sidospann och börjar med betongfarbanan. Efter det kommer överdelen av pylonerna att monteras, maskineriet ska monteras och sen kommer lyftspannet på plats, säger Susanne Viberg.

Öppnar nästa vår

Enligt trafikkontoret håller tidsplanen fortfarande ihop. Under sen vår, innan sommaren 2021 beräknas den stora bron – Arpeggio för fotgängare, bilar, cyklister och bussar och lastbilar – öppna.

Ett par månader senare under hösten ska det som kallas kollektivtrafikbroarna stå klar. Då kan spårvagnar också köra på bron.

Äntligen: Nu kan Hisingsbron färdigställas

Mer om Hisingsbron

Höjd: Stängd har Hisingsbron en segelfri höjd på 12 meter. I öppet läge har den en segelfri höjd på 28 meter. De fyra pylonerna på mitten av bron har en höjd på cirka 35 meter över vattenytan.

Bredd: Cirka 40 meter (Götaälvbron är 27 meter bred). Hisingsbron kommer att ha två fordonstrafikfält i vardera riktning, ett körfält för kollektivtrafik i vardera riktning samt dubbelriktade gång- och cykelbanor på båda sidor.

Längd: En total brolängd på 1380 meter, om man räknar med samtliga delar på land, det vill säga ramper, kollektivtrafikbron och Stadstjänarebron. Arpeggio - brodelen över Göta älv - blir 440 meter.

Källa: Stadsutveckling Göteborg

Visa merVisa mindre

Vi är GBG