Skattebrott. En läkare på Hisingen döms till tre års fängelse för att bland annat ha smitit från att betala sex miljoner i skatt. (Genrebild) Foto: Mostphoto (genrebild)

Hisingsläkare smet från miljonbelopp i skatt

En läkare på Hisingen får tre års fängelse. Anledningen är grovt skattebrott efter att ha smitit från att betala minst sex miljoner kronor i skatt för inkomster från sin läkarverksamhet.

  • Publicerad 14:14, 14 maj 2019

En läkare på Hisingen döms i Göteborgs tingsrätt till tre års fängelse för grovt skattebrott och försvårande av skattekontroll, visar domen som nyhetsbyrån Siren har tagit fram.

Enligt domen ska läkaren ha smitit från att betala sex miljoner kronor och arbetsgivaravgifter på över 3,5 miljoner. Läkaren döms även för grovt försvårande av skattekontroll för att han inte bokfört intäkter på omkring 26 miljoner kronor.

Läkarens inkomster från hans läkarpraktik ska istället gått in i ett bolag, som sedan betalat ut regelbunden lön till mannen utan att betala skatt eller arbetsgivaravgifter på summorna.

”Åklagaren har därmed gjort gällande att X agerande varit ett planerat brottsupplägg med ett tillvägagångssätt där ett s.k. skatteparadis har använts och där allt syftar till att undandra intäkter från beskattning.”, skriver tingsrätten i dombeslutet."

HD nekar fängelsedömd Angeredsläkare

Läkaren har tidigare varit anställd på Sahlgrenska men har sedan 2006 en egen läkarverksamhet. År 2011 var läkaren med och startade bolaget i Förenade Arabemiraten i Dubai dit delar av den svenska klinikens arvoden gått.

I sitt försvar menar läkaren att planen var att öppna en klink i Dubai och att han inte erhållit någon lön utan han har fått låna pengar av bolaget och därigenom byggt upp en skuld som han senare ska arbeta av i kliniken.

Tingsrätten menar däremot att:

"Det är alldeles uppenbart att det som X benämnt som lån i överföringar till honom och övriga familjemedlemmar varit ersättning för det arbete han utfört och avsett att täcka hans levnadsomkostnader"

Flerårigt fängelsestraff för Angered Care-läkaren

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Trion som sprängdes men ändå håller ihop

Konflikten med releasefest på fredag Tre medlemmar som bor på tre olika håll. Inga problem för vistrion Konflikten som antar utmaningen. Så följs en singel av en till plus en EP av den produktiva trion.tisdag 21/1 10:30

DEBATT

"Vi har ett välfärdsnödläge"

DEBATT Satsa på primärvården och förbättra villkoren för sjukhuspersonalen är två punkter som Vänsterpartiets Eva Olofsson, Carina Örgård och Jan Alexandersson tycker bör prioriteras i regionen.torsdag 16/1 11:36

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57