Jahja Zeqiraj, ordförande SDN Västra Hisingen, är en av politikerna bakom brevet till Västtrafik.

Hisingspolitiker kräver bättring av Västtrafik

Sommarens ersättningstrafik på Hisingen håller inte måttet. Det skriver sex lokala politiker från Hisingen i ett brev till Västtrafiks ledning. Enligt Västtrafik har situationen förbättrats.

  • Publicerad 16:03, 10 jul 2017

Sedan den 18 juni kör inga spårvagnar på Hisingen. Fram till den 21 augusti pågår förberedande arbeten inför nya Hisingsbron. Samtidigt passar trafikkontoret på att utför nödvändiga underhållsarbeten på spårvagnsspåren på Hisingen.  

Läs mer: Ingen spårvagn på Hisingen – på hela sommaren

Västtrafik har under sommaren ersatt spårvagnslinjerna 5, 6 och 10 på Hisingen med bussar. Men enligt lokala politiker på Hisingen har inte ersättningstrafiken fungerat som den ska. Därför har de skrivit ett brev till Västtrafik där de kräver bättring.

– Vi fick direkt indikationer från medborgare på att ersättningsbussar och andra delar inte fungerade som det skulle. Efter midsommar har situationen förvärrats, säger Jahja Zeqiraj, ordförande i stadsdelsnämnden Västra Hisingen, en av sex politiker bakom brevet.

"Blivit bättre"

Från Västtrafik bekräftas bilden av att ersättningstrafiken strulade i början men att det efter det har fungerat som det ska.

– De senaste veckorna har vi inte haft några som helst indikationer på att det inte fungerat. Det är klart det finns enskilda tillfällen men det finns inget större missnöjde som vi fått ta del av. Jag har kollat upp både på vår facebooksida och med kundtjänsts, säger Gunilla Wicktor på Västtrafiks presstjänst.

Har ni förändrat något?

– Vi har satt in fyra extra bussar. Nu trafikerar 18 bussar sträckan.

I brevet beskrivs en oro över ännu mer strul under Gothia cup. Kan det bli aktuellt med ännu fler bussar då?

– Resandet ökar inte där då. Gothia cup kör egna bussar med bolag som de har avtal med så det blir inget extra för oss. Gothia cup är något vi är vana vid, säger Gunilla Wicktor.

Kräver kompensation

Politikerna kräver att Västtrafik går till botten med problemen och åtgärdar dem. De förväntar sig också att resenärerna på Hisingen kompenseras.

– Det är inte försvarbart att invånarna ska få sämre service än det man betalar för. En lösning är att sluta ta betalt för ersättningsbussarna under perioden. Vi har ju avgiftsfria Älvsnabbarebåtar till exempel, säger Patrik Helgeson, vice ordförande stadsdelsnämnden Västra Hisingen

Det tror däremot inte Gunilla Wicktor är aktuellt.

– Det är ju en politisk fråga men jag känner inte till att vi gjort så vid något annat tillfälle, säger hon.

På onsdag ska Västtrafik och Göteborgs spårvägar ha ett möte där de ska gå igenom brevet och se om de behöver förändra något gällande ersättningstrafiken på Hisingen.

Brevet i sin helhet

Sedan 18 juni är spårvagnstrafiken på Hisingen indragen till följd av reparation- och ombyggnadsarbete. Ersättningsbussar kör istället längst flertalet av de tidigare hållplatserna fram till 21 augusti. Enligt tabellen skall bussarna avgå var fjärde minut under rusningstrafik. Vi har tagit del av uppgifter från många invånare, och själva upplevt, att denna lösning fungerar undermåligt i nuläget. Bussarna är ofta försenade och resenärerna, som inte vågar lita på att nästa buss kommer inom rimlig tid, fyller dem till bristningsgränsen. Av-och påstigning blir utdragen, komplicerad och osäker, särskilt för barnvagnar. Även andra busslinjer, som passerar de indragna spårvagnshållplatserna, blir överbelastade. Vi ser med stor oro på denna situation, särskilt eftersom Gothia cup närmar sig. Många boende längs Hisingens spårvagnsspår har låga inkomster och saknar bil. Oavsett om komplikationerna uppstår till följd logistiska problem eller hur de upphandlade utförarna fullföljer sitt uppdrag, anser vi inte att det är försvarbart att Västtrafik tar ut ordinarie taxa för resor med ersättningsbussen. Förtroendet för lokal service urholkas om vissa grupper saknar tillgång till fungerande transporter men samtidigt förväntas fortsätta att betala som tidigare.


Jahja Zeqiraj, ordförande SDN Västra Hisingen

Patrik Helgeson, 1:e vice ordf SDN Västra Hisingen

Håkan Hallengren, ordförande SDN Lundby

Monika Djurner, 1:e vice ordf SDN Lundby

Patrick Gladh, ordförande SDN Norra Hisingen

Mikael Wallgren, 1:e vice ordf SDN Norra Hisingen

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00