Nyvald. Hisingspolitikern Teysir Subhi är ny partiledare för Feministiskt Initiativ. Foto: Emma Franzén

Hisingspolitiker ny partiledare: "Väldigt roligt"

Efter partiets stämma förra helgen valdes politikern Teysir Subhi att bli ny partiledare för Feministiskt initiativ (Fi). Rollen delar hon med kollegan Farisa al-Abani. "Antirasismen och feminismen ska genomsyra vår valrörelse" säger Teysir Subhi.

  • Publicerad 18:30, 30 mar 2021

Det behövs starka politiska röster som värnar om de mest utsatta.

Relativt ny i partipolitiken har 33-åriga Hisingsbon Teysir Subhi gjort politisk kometkarriär. Förra valrörelsen stod hon med på Fi:s valsedel för första gången och trots att partiet endast fick 0,46 procent stöd så ledde det till att Teysir blev invald till kommunfullmäktige i Göteborg. Totalt har partiet två mandat i fullmäktige.

När personer från Fi:s valberedning hörde av sig för att kolla av intresset för att eventuellt vara med i Fi:s partiledning var Teysir inledningsvis tveksam.

– Men det sådde ett frö. Och när jag förstod att majoriteten av medlemmarna delar min syn på hur vi vill se Fi i valrörelsen så blev jag övertygad. Att det är den antirasistiska feminismen som ska genomsyra vårt politiska arbete, berättar hon.

Hon vill ta Göteborg in i rikspolitiken

Ska leda nästa års valrörelse

I söndags röstade Fi:s medlemmar för att Teysir, tillsammans med kollegan Farisa al-Abani, ska leda partiet hädanefter. Nästa år stundar riksdagsval där frågan om coronapandemins effekter troligen kommer att påverka debatten.

– Det behövs starka politiska röster som värnar om de mest utsatta. Pandemin har synliggjort de socioekonomiska klyftor som finns i samhället och att kvinnor ofta drabbas hårdast. Socialförsäkringssystemet måste omarbetas från grunden och vi måste jobba mot införandet av marknadshyror och annat som bidrar till att klyftorna ökar, säger Teysir Subhi.

Om att bli vald till partiledare beskriver hon som "väldigt roligt". Teysir Subhi berättar också att hon kommer att fortsätta på sitt jobb som lärare och mediepedagog inom Göteborgs stad.

Brinner för Hisingen

Teysir Subhi är uppväxt i Backa och bor just nu i Kville med sin familj.

Vi är GBG