Mattias Axelsson är expert på traditioner och högtider. Foto: Mostphotos och Markus Andersson

Historien om första ”Systembolaget” i Göteborg

När oktobermörkret sänker sig och kylan biter i kinderna är det få saker jag uppskattar mer än att slinka ner för trappan in till min stammishak på Västra Hamngatan 3 och dricka en riktigt mörk och stark öl. Men man behöver inte gå så långt tillbaka för att komma till en tid då det beteendet hade varit helt omöjligt.

  • Publicerad 11:55, 16 okt 2019

Oktober 1955 har skrivit in sig i historien som den månad då det helt plötsligt blev möjligt för göteborgarna att gå till Sjuans ölhall vid Kungstorget eller Ölhallen Weisse på Södra Hamngatan för att dricka starköl igen. Under lång tid hade det varit omöjligt att dricka starkare drycker än lättare pilsner på de göteborgska krogarna.

Det som hände 1 oktober 1955 var att den förhatliga motboken avskaffades samtidigt som man tog bort förbudet mot starköl. Motboken hade införts 1917 som en del i kampanjen för att få svenskar att dricka mindre. Vid sekelskiftet 1900 var alkoholkonsumtionen hög och den sociala misären var enorm i städerna, till exempel i Göteborg.

Dåvarande domprosten och nykterhetskämpen Peter Wieselgren (vars namn lever vidare inte minst vid spårvagnshållplatsen på Hisingen som bär hans namn) hade redan i mitten av 1800-talet krävt att krogarna i Göteborg skulle ha söndagsstängt och att man skulle bilda ett särskilt bolag som skulle få kontroll över spritserveringen.

Bolaget bildades och skulle styras av ”kända och aktade män” som inte skulle göra några stora vinster på sin försäljning. Det bolaget gjorde var att sätta brännvinsförsäljningen i system. Regleringen kom att kallas Göteborgssystemet, också känt som Göteborgs utskänkningsbolag. Vi får alltså det första ”Systembolaget” i Göteborg 1865.

Men det räckte inte med att kontrollera utskänkningen av brännvin. Runt slutet av första världskriget samlade sig nykterhetsrörelsen till en offensiv som kulminerade i folkomröstningen om totalförbud för alkohol 1922. Även om resultatet i riket var jämnt (bara två procentenheters övervikt för förbudsmotståndarna) så var det en klar majoritet i Göteborg som inte ville ha ett förbud (73 procent).

Men istället för ett totalförbud infördes motboken och starköl förbjöds helt. Motboken innebar att varje individ hade en specifik ranson, som var olika. Herrar ur det förmögna borgerskapet som bodde i Vasastaden kunde få ut ett par liter per månad, men en fattig piga i Majorna kunde i bästa fall få en halvliter i kvartalet och oftare hänvisas till att hon kunde ta av arbetsgivarens ranson.

Starkölet hade inte helt försvunnit, det gick att få en liten ranson på recept från apoteket vid behov. Det finns exempel på hur Apotek i Göteborg vid juletid skrev ut fler­talet recept på starkporter att drickas ”mot sömnsvårigheter”.

Men i oktober 1955 togs motboken alltså bort och det blev möjligt för var och en som hade åldern inne att köpa öl och sprit. Därefter har alkoholkonsumtionen av­reglerats ytterligare och därför kan jag i oktober 2019 sjunka ner i min favoritfåtölj med en starkporter i näven och njuta av hösten.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Han tar över som konstnärlig ledare på Backa teater

Göteborgare, skådespelare och regissör Han har spelat teater som både praktikant och anställd skådespelare på Backa teater. Nu återvänder göteborgaren Lars Melin dit som konstnärlig ledare.söndag 28/6 16:10

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Jernberg: "Hur kan krisen bli en möjlighet?"

Retorik. Kriser kan öppna upp för reflektion och eftertanke. Det ger oss en möjlighet att fundera över hur vi vill fortsätta med våra liv. onsdag 10/6 16:20

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11