Mattias Axelsson är expert på traditioner och högtider. Foto: Mostphotos och Markus Andersson

Historien om första ”Systembolaget” i Göteborg

När oktobermörkret sänker sig och kylan biter i kinderna är det få saker jag uppskattar mer än att slinka ner för trappan in till min stammishak på Västra Hamngatan 3 och dricka en riktigt mörk och stark öl. Men man behöver inte gå så långt tillbaka för att komma till en tid då det beteendet hade varit helt omöjligt.

  • Publicerad 11:55, 16 okt 2019

Oktober 1955 har skrivit in sig i historien som den månad då det helt plötsligt blev möjligt för göteborgarna att gå till Sjuans ölhall vid Kungstorget eller Ölhallen Weisse på Södra Hamngatan för att dricka starköl igen. Under lång tid hade det varit omöjligt att dricka starkare drycker än lättare pilsner på de göteborgska krogarna.

Det som hände 1 oktober 1955 var att den förhatliga motboken avskaffades samtidigt som man tog bort förbudet mot starköl. Motboken hade införts 1917 som en del i kampanjen för att få svenskar att dricka mindre. Vid sekelskiftet 1900 var alkoholkonsumtionen hög och den sociala misären var enorm i städerna, till exempel i Göteborg.

Dåvarande domprosten och nykterhetskämpen Peter Wieselgren (vars namn lever vidare inte minst vid spårvagnshållplatsen på Hisingen som bär hans namn) hade redan i mitten av 1800-talet krävt att krogarna i Göteborg skulle ha söndagsstängt och att man skulle bilda ett särskilt bolag som skulle få kontroll över spritserveringen.

Bolaget bildades och skulle styras av ”kända och aktade män” som inte skulle göra några stora vinster på sin försäljning. Det bolaget gjorde var att sätta brännvinsförsäljningen i system. Regleringen kom att kallas Göteborgssystemet, också känt som Göteborgs utskänkningsbolag. Vi får alltså det första ”Systembolaget” i Göteborg 1865.

Men det räckte inte med att kontrollera utskänkningen av brännvin. Runt slutet av första världskriget samlade sig nykterhetsrörelsen till en offensiv som kulminerade i folkomröstningen om totalförbud för alkohol 1922. Även om resultatet i riket var jämnt (bara två procentenheters övervikt för förbudsmotståndarna) så var det en klar majoritet i Göteborg som inte ville ha ett förbud (73 procent).

Men istället för ett totalförbud infördes motboken och starköl förbjöds helt. Motboken innebar att varje individ hade en specifik ranson, som var olika. Herrar ur det förmögna borgerskapet som bodde i Vasastaden kunde få ut ett par liter per månad, men en fattig piga i Majorna kunde i bästa fall få en halvliter i kvartalet och oftare hänvisas till att hon kunde ta av arbetsgivarens ranson.

Starkölet hade inte helt försvunnit, det gick att få en liten ranson på recept från apoteket vid behov. Det finns exempel på hur Apotek i Göteborg vid juletid skrev ut fler­talet recept på starkporter att drickas ”mot sömnsvårigheter”.

Men i oktober 1955 togs motboken alltså bort och det blev möjligt för var och en som hade åldern inne att köpa öl och sprit. Därefter har alkoholkonsumtionen av­reglerats ytterligare och därför kan jag i oktober 2019 sjunka ner i min favoritfåtölj med en starkporter i näven och njuta av hösten.

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00