Jubileum. Nordstan firar 50 år 2022. På bilden firas ett år. Foto: Nordstan (arkivbilder)

Historien om Nordstan – 50 år

Bort med det gamla och in med det nya. Det var tänket när köpcentret Nordstan restes på historisk mark efter en omfattande stadssanering på 1970-talet. Sedan dess har butiker och krogar avlöst varandra och lockat hundratusentals besökare till centrala Göteborg.

  • Publicerad 08:40, 19 sep 2022

1979 tvingades man inför ett förbud mot rullskridskor inne i Nordstan och i mitten av 80-talet kompletterades man med att även förbjuda “rullbrädor”.

Lyssna på podden Gator & torg i Göteborg

Omkring 6 000 göteborgare var samlade när stadens nya köpcentrum invigdes med pompa och ståt, 28 september år 1972. 

Under de kommande åren var det här många göteborgare shoppade senaste modet på Åhléns, tog sin första tugga på en Bic Mac på stadens första McDonalds eller kanske såg Mannen som inte kunde sluta röka i Göteborgs första biograf med flera salonger. 

Östra Nordstan, som gallerian hette fram till mitten 1980-talet, var på sätt och vis en symbol för nya tider. 

Från själva området med anor från början av 1600-talet fanns det inte många spår kvar. Under 1700- och 1800-talet ödelades stora delar av den äldsta bebyggelsen av bränder. Några representativa stenhus längs med Östra Hamnkanalen och Stora Hamnkanalen uppfördes efter bränderna. Men det hjälpte föga för platsens rykte. 

Göteborgskännaren Mattias Axelsson refererar till gamla tidningsartiklar från början av 1900-talet där Östra Nordstan beskrivs som: ”En brokig stadsdel, präglad av småindustri, hantverk, lagerlokaler, agenturer och ett flertal enklare hotell och rum för resande”.

Stadssanering – dödsdomen

När den stora saneringsvågen tog fart i Göteborg under 1960-talet jämnades området med marken. Den definitiva dödsdomen för det gamla Östra Nordstan kom med generalplaneskissen 1964.

– Stadsdelen ansågs vara "saneringsmoget" och man beslutade att det huvudsakligen skulle vara detaljhandel i området. Rivningarna och nybyggnationen i Östra Nordstan är en av de mest omfattande stadssaneringarna i Sveriges historia, säger Mattias Axelsson.

Upp ur rivningsmassorna restes ett köpcentrum, med inspiration från Paris och Milano, i kvartersform där de ursprungliga gatorna var kvar.  

– Det blev snabbt ett populärt ställe inte bara för shoppare utan även ungdomar sökte sig hit. 1979 tvingades man införa ett förbud mot rullskridskor inne i Nordstan och i mitten av 80-talet kompletterade man med att även förbjuda “rullbrädor”, berättar Mattias Axelsson.

Lyssna på podden Gator & torg i Göteborg

Nattliv och myndigheter

Under årens lopp har göteborgare även ätit sig mätta och dansat sent på populära krogar och diskotek i köpcentret. Nordstan har också varit besöksadress för flera myndigheter – som polis, post, kronofogden och Skatteverket – genom åren.

I dag präglas Nordstan främst av butiker och lunchöppna restauranger. På de översta våningarna finns företag och kontorslokaler.  

Summa summarum – få platser i staden har skapat så många minnen hos göteborgarna som köpcentret Nordstan.  

Då. Foto: Nordstan

Förr. Foto: Nordstan

Årtal som sticker ut

1972: Invigningen av det nya shoppingcentrets första etapp.

1972: Biograf med flera salonger öppnar.

1974: Åhléns invigs. 

1977: McDonalds öppnar.

1978: WM i miniracing hålls på eventytan.

1978: Nordstan får besök av mäktiga cirkuselefanter från Circus Brazil Jack

1981: Söndagsöppet med fri parkering införs.

1984: Namnet Östra Nordstan kortas till Nordstan.

1991: P-hus Nordstan byggs med två nya plan och 500 p-platser.

1997: Nordstan firar 25-årsjubileum. Detta år övertäcktes Köpmansgatan med tak samtidigt som flera nya butiker öppnade.

Visa merVisa mindre

Flygfoto mot norr över Östra Nordstaden, Nordstans Köpcentrum under byggnation. I bildens nederkant Brunnsparken med Palace Hotell. Norr om Hamnkanalen vid Norra Hamngatan syns början på det nya köpcentret. I övriga delar av Östra Nordstaden så pågår rivning och byggnation. Foto: Göteborgs stadsmuseum/ Carlotta

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00