Historiens (ving)slag i hjärtat av Hovås

Sommaren 1904 spelades den första rundan på Hovås golfbana. Bygget av Säröbanan ett år tidigare öppnade upp för framväxten av samhället Hovås. GöteborgDirekt har djupdykt i historien om "åsen som häver sig upp ur vattnet".

  • Publicerad 12:00, 11 jun 2021

I en annons från 1914 beskrivs Hovås som "en villastad med västkustens bästa havsbad och landets förnämsta golfbana".

LYSSNA PÅ PODDEN HÄR

Det är en solig majdag, en av de första riktiga sommardagarna.

På den minutiöst välskötta golfbanan i Hovås dras golfvagnarna fram över det böljande gröna landskapet.

För 117 år sedan spelades den första rundan på Hovås då nyanlagda sexhålsbana, som öppnade bara ett år efter invigningen av Säröbanan.

Den nya järnvägsförbindelsen öppnade upp för ett helt nytt samhälle att ta form strax söder om Göteborg, men ortsnamnet kan härledas så långt tillbaka som till 1500-talet.

– Det finns lite olika hypoteser kring namnet Hovås, men den mest troliga är att det kommer av ordet hov från häva som i "åsen som häver sig upp ur vattnet", säger Mattias Axelsson, göteborgskännare, historielärare och krönikör på GöteborgDirekt.

Så blev Säröbanan göteborgarnas lyxåk

Historiska spår

Fornlämningar skvallrar om att platsen varit befolkad i tusentals år.

– Där sjunde-åttonde hålet ligger idag har man hittat stenåldersboplatser, det finns även fyra hällristningar i området och vid utslagsplatsen för tionde hålet har man bland annat hittat en domarring som daterats till tidig järnålder.

Idag är Hovås kanske mest känt för sina mer exklusiva villaområden, men det är först i början av 1900-talet som det börjar byggas mer ståndsmässiga byggnader i området. Inspirationen till att bygga villor hade då börjat komma från Tyskland.

– Innan dess bodde man antingen i lägenheter i stan eller på gårdar, men det förändras i takt med att man går från ett jordbrukssamhälle till ett industrisamhälle, säger Mattias Axelsson.

Societetens sommarresidens blev filmisk lyxbordell

Snabb utveckling

1906 grundas Hovås Villastad AB, med grosshandlare August Mattson i spetsen, i syfte att exploatera marken.

Det som utmärkte Hovås var att villorna inte byggdes i traditionell enhetlig stil.

– I en annons från 1914 beskrivs Hovås som "en villastad med västkustens bästa havsbad och landets förnämsta golfbana".

Under 1900-talets första hälft utvecklas golfbanan snabbt. Från den ganska blygsamma sexhålsbanan stod den nuvarande 18-hålsbanan klar redan år 1933.

Vill du veta mer om Hovås historia, missa då inte senaste avsnittet av podden Gator och torg i Göteborg, där Mattias bland annat berättar varför bönderna i Hovås mutades med brännvin.

Golfklubb vattnade med ättika får betala 10 000

Golf i Hovås

Göteborgs Golf Klubb bildades 1902 och är därmed Sveriges äldsta golfklubb. 

Två år efter klubbens bildande flyttade banan från Sandvik på Hisingen till Hovås.

Sommaren 1904 är den första säsongen det spelas golf på den nybyggda 6-hålsbanan, som 1908 blev en 9-hålsbana och 1933 den18-hålsbana som finns idag.

Den första golfboomen inträffade i Storbritannien i mitten av 1800-talet. Ett av skälen för detta var att järnvägen bredde ut sig. Det blev enkelt att förflytta sig, vilket fick till följd att fler banor byggdes i både Skottland och England.

För Hovås del var det Säröbanan, som färdigställdes 1903, som banade väg för exploateringen i Hovås och bygget av golfbanan.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG