Historiska huset i Haga återskapas

Allégården, eller Dicksonska Folkbiblioteket som det hette från början, invigdes 1897. Nu ska huset återskapas utifrån originalritningarna.

  • Publicerad 17:31, 6 nov 2019

Dicksonska Folkbiblioteket i Haga var föregångare till Stadsbiblioteket. Arkitekten Hans Hedlund inspirerades av både 1890-talets medeltidsromantiska ideal och jugendstil. Nu ska den gamla byggnaden återskapas med både fasad, fönster, tak och dekorer. Fastighetsägaren Higab har hittat de gamla ritningarna.

– Allégården är ett av våra 31 byggnadsminnen och är en viktig del av Göteborgs historia. Därför känns det roligt och spännande att vi nu har möjlighet att återskapa delar av husets ursprungliga utseende samtidigt som vi underhåller det för framtiden, säger Siman Jasim, chef underhåll och lokalanpassningsprojekt, i ett pressmeddelande.

Underhållsarbetet görs varsamt och med traditionella och för byggnaden typiska material och metoder.

Varje val görs i samråd med byggnadsantikvarie för att få rätt utseende och kvalitet på till exempel natur- och tegelstenarna eller fogbrukets kulör och bearbetning. Det är sådana detaljer som gör skillnad i det slutgiltiga resultatet i en så vacker och värdefull byggnad som Allégården. När arbetet är klart har vi ett hus med en förstärkt historia som står rustat för många år till, säger Siman Jasim.

Underhållsarbetet beräknas att vara färdigt i april 2020.

Husets historia

När Stadsbiblioteket byggdes vid Götaplatsen på slutet av 1960-talet blev huset i stället ett aktivitetshus för ungdomar under namnet Hagahuset.  

Motsättningar mellan stadens politiker och ungdomar ledde till att huset stängdes. Ungdomarna svarade med att ockupera huset i flera omgångar. I november 1972 stormades byggnaden av polis, en händelse som filmatiserats i Peter Birros tv-serie Upp till Kamp från 2007.

I dag kallas huset Allégården och fungerar som ett aktivitetshus för pensionärer i Göteborg.

Visa merVisa mindre

BIBLIOTEK. I dag är Allégården ett allaktivitetshus men när det byggdes 1895–1897 gick det under namnet Dicksonska Folkbiblioteket – en föregångare till Stadsbiblioteket. Foto: Higab/Hans Wretling