Historiska skatten han inte skyltar med

Personalrummet inne på Ica vid Axel Dahlströms torg är en större sevärdhet än många kan tro. Handlaren Klas Olsson har samlat och gömt undan en bit av Sveriges livsmedelshistoria.

  • Publicerad 15:15, 3 nov 2018

Inne på Ica-butiken på Axel Dahlströms torg göms en bit historia som ytterst få känner till. Bakom mjölkförpackningarna i mejerihyllan in genom dörren med texten "endast personal" finns ett lunchrum som med tiden blivit till ett museum för livsmedelshistoria.

Butikschef Klas Olsson började samla på skyltar för drygt sex år sedan. När han var ute på bilträffar med sin veteranbil kom han över retro skyltar av olika slag.

– Det är alltid någon som har gamla skyltar med sig i bagaget, inte bara bilskyltar utan lita av varje, säger Klas. Ibland tittar jag även på blocket och tradera men det har blivit så höga priser nu så det är svårt att komma över något. Exempelvis emaljskyltarna är väldigt efter traktade som samlarobjekt i dag.

Klas är fjärde generationen av handlare i sin familj och har sett hur varumärken med tiden förändrats och försvunnit.

– Jag är ju född in i detta, 1974, 75 blev jag handlare. Min dotter som ska ta över butiken blir femte generationen, säger Klas.

De enda som känner till Klas skyltsamling är personalen i butiken. Han har fått frågan om han inte ska ställa ut samlingen på biblioteket intill men han menar att risken att skyltarna blir stulna är för stor.

– De flesta här är ju rariteter, jag har ett par riktigt gamla godingar från 20 och 30-talet. Jag får inte plats med dem hemma så jag tog hit dem. Det här är vårat lunchrum, här sitter vi när vi rastar så i stället för att ha en kal vägg tyckte jag det här kändes trevligare – men nu får jag inte plats med så många fler, säger Klas.

Vad är det som gör den här typen av skyltar värdefulla?

– Det finns två faktorer som driver upp priserna. Skyltar med ölmärken och allt som har med gamla bensinstationer att göra. Har du en gammal Esso-skylt hemma så får du en bra slant om den är i bra skick. Koppartrans är ju högvilt, men jag har inget bensinrelaterat här utan bara skyltar inom min egen bransch.

Minns du de här varorna som pryder skyltarna?

– O ja! Det här till exempel är ju varumärken som har gått i graven som jag minns från då jag var liten. Luxus-kaffe var ju högaktuellt förr och även de här gamla ölburkarna där du behövde ett verktyg för få upp. Den lilla ringen som finns i dag för att öppna den fanns inte då.

Kommer samlingen visas upp någon gång eller förblir den här?

– Nej, det tror jag inte den får nog hänga kvar här när min dotter tar över.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG