Tillväxt. Coronakrisen slår hårt mot Göteborgs hotellnäring. Foto: Mostphotos

Historiskt låga siffror för stadens hotell

De restriktioner världen lever under till följd av coronaviruset slår hårt mot hotellbranschen. Inställda resor och social isolering leder till historiskt låga siffror för turismen i Sverige, enligt en ny rapport från Tillväxtverket.

  • Publicerad 11:24, 5 jun 2020

Svårare än någonsin att säga hur framtiden ser ut

Sara Lake, vd för Clarion Hotel Post i Göteborg Foto: Fotograf: Josef Eliasson/pressbild

I spåren av covid-19 är besöksnäringen en av de hårdast drabbade branscherna. Enligt statistik från Tillväxtverket för april 2020 har antalet gästnätter på hotell, camping, stugbyar och vandrarhem i Sverige minskat med 69 procent jämfört med motsvarande månad 2019. Värst drabbade är hotellen som minskade sina intäkter med 80 procent jämfört med april 2019.

–  Det är historiskt låga tal för turismen i Sverige. Den här typen av mätningar har gjorts sedan 1978 och aldrig har antalet gästnätter under april varit mindre än det vi ser nu, konstaterar Kristian Seth, analyschef på Tillväxtverket.

Försiktig optimism

Västra Götalands län ligger i toppen för de hårdast drabbade länen, på tredje plats efter Stockholms och Jämtlands län. För hotellbranschen i staden är framtiden - liksom för många andra - fortfarande oviss.

–  Just nu är svårare än någonsin säga hur framtiden ser ut, vi rättar oss efter de direktiv som Folkhälsomyndigheten går ut med, säger Sara Lake, VD för Clarion Hotel Post.
För att kunna hantera den svåra situationen har många hotell varslat och permitterat personal.

Men trots det rådande läget finns en försiktig optimism till en stabilisering av läget. Efter beskedet att restriktionerna på resor inom Sverige hävs i början av sommaren, kan hotellbranschen börja se en ljusning i horisonten. Men återhämtningen kommer att ta tid.

–  Vi ser väldigt små tecken av att läget stabiliseras, men det är omöjligt att säga nu hur det kommer att påverka oss, säger Sara Lake och tillägger:
–  Återhämtningen kommer att ta tid, det är något som ligger i framtiden. Men vi känner tillförsikt och har planer för en uppväxling när läget tillåter.

Nya besked gynnar besöksnäring

Under torsdagseftermiddagen kom beskedet att från och med 13 juni kan symtomfria personer resa fritt i Sverige igen. Sara Lake, som är VD för Clarion Post Hotel i Göteborg, gläds över beskedet.

–  Beskedet är oerhört positivt och absolut nödvändigt för besöksnäringen, nu kommer fler att planera och boka sin semester utanför sin närmiljö, säger hon.  

Tillväxtverkets uppdrag av Statistiska centralbyrån (SCB). Statistiken för april 2020 bygger på preliminära siffror där det kan förekomma eftersläpning av inrapporterade uppgifter. Därför ska resultatet tolkas med viss försiktighet.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11