Tillväxt. Coronakrisen slår hårt mot Göteborgs hotellnäring. Foto: Mostphotos

Historiskt låga siffror för stadens hotell

De restriktioner världen lever under till följd av coronaviruset slår hårt mot hotellbranschen. Inställda resor och social isolering leder till historiskt låga siffror för turismen i Sverige, enligt en ny rapport från Tillväxtverket.

  • Publicerad 11:24, 5 jun 2020

Svårare än någonsin att säga hur framtiden ser ut

Sara Lake, vd för Clarion Hotel Post i Göteborg Foto: Fotograf: Josef Eliasson/pressbild

I spåren av covid-19 är besöksnäringen en av de hårdast drabbade branscherna. Enligt statistik från Tillväxtverket för april 2020 har antalet gästnätter på hotell, camping, stugbyar och vandrarhem i Sverige minskat med 69 procent jämfört med motsvarande månad 2019. Värst drabbade är hotellen som minskade sina intäkter med 80 procent jämfört med april 2019.

–  Det är historiskt låga tal för turismen i Sverige. Den här typen av mätningar har gjorts sedan 1978 och aldrig har antalet gästnätter under april varit mindre än det vi ser nu, konstaterar Kristian Seth, analyschef på Tillväxtverket.

Försiktig optimism

Västra Götalands län ligger i toppen för de hårdast drabbade länen, på tredje plats efter Stockholms och Jämtlands län. För hotellbranschen i staden är framtiden - liksom för många andra - fortfarande oviss.

–  Just nu är svårare än någonsin säga hur framtiden ser ut, vi rättar oss efter de direktiv som Folkhälsomyndigheten går ut med, säger Sara Lake, VD för Clarion Hotel Post.
För att kunna hantera den svåra situationen har många hotell varslat och permitterat personal.

Men trots det rådande läget finns en försiktig optimism till en stabilisering av läget. Efter beskedet att restriktionerna på resor inom Sverige hävs i början av sommaren, kan hotellbranschen börja se en ljusning i horisonten. Men återhämtningen kommer att ta tid.

–  Vi ser väldigt små tecken av att läget stabiliseras, men det är omöjligt att säga nu hur det kommer att påverka oss, säger Sara Lake och tillägger:
–  Återhämtningen kommer att ta tid, det är något som ligger i framtiden. Men vi känner tillförsikt och har planer för en uppväxling när läget tillåter.

Nya besked gynnar besöksnäring

Under torsdagseftermiddagen kom beskedet att från och med 13 juni kan symtomfria personer resa fritt i Sverige igen. Sara Lake, som är VD för Clarion Post Hotel i Göteborg, gläds över beskedet.

–  Beskedet är oerhört positivt och absolut nödvändigt för besöksnäringen, nu kommer fler att planera och boka sin semester utanför sin närmiljö, säger hon.  

Tillväxtverkets uppdrag av Statistiska centralbyrån (SCB). Statistiken för april 2020 bygger på preliminära siffror där det kan förekomma eftersläpning av inrapporterade uppgifter. Därför ska resultatet tolkas med viss försiktighet.

Göteborgsnöje

Hon gör Filmfestivalens affisch 2021

Nöje "Som göteborgare är det särskilt roligt" Hon är etablerade sedan 90-talet och har väckt uppmärksamhet med bland annat ett upp och nedhängande träd över Drottninggatan i Stockholm. Nu presenteras Göteborgskonstnären Charlotte Gyllenhammar...torsdag 3/12 10:03

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40