Vaccinmottagnin i Vallentuna vid gamla Ormstaskolan. Läkare Gustav Soler förbereder sig för att åka ut och vaccinera på skolor. Foto: Stefan Källstigen

Hit åker göteborgarna för tredje sprutan

Under torsdagen öppnade Halland för 50 plussare som ville ta sin tredje spruta covid 19-vaccin. Många som hörde av sig var göteborgare.

  • Publicerad 11:03, 10 dec 2021

Inom Västra Götalandsregionen erbjuds en påfyllnadsdos till dem som är 65 år och äldre. Men bara en bit söderöver har vaccinationen öppnat för många fler.

Region Halland är först i landet med att erbjuda en tredje dos till en yngre åldersgrupp. Under torsdagen inleddes vaccineringar av alla över 50 år.

Det fria vårdvalet innebär dock att vem som helst kan boka en tid för vaccination i Halland, oavsett var personen är folkbokförd. Skillnaden är att göteborgare och andra utsocknes inte kan boka digitalt via 1177.se

– Personer från andra län kan boka tid för covidvaccination men är då hänvisade till vår telefonbokning, förklarar Bibi Estev, områdeschef pandemiuppdrag i Region Halland.

Tryck på telefonbokningen

Hur många personer från andra regioner som har hört av sig kan Bibi Estev däremot inte svara på. Men hon berättar att trycket på telefonbokningen har ökat den senaste tiden.

– Många samtal kommer från personer utanför länet, säger hon.

Alla som är födda 1971 eller tidigare, samt de som tillhör en riskgrupp och är över 18 år, är välkomna att boka in en tredje dos i Halland. Och enligt Bibi Estev är tillgången på vaccin god.

När är det dags för 40-åringarna?

–  Vi har en strategi och en plan framåt, men för stunden följer vi utvecklingen av det senaste släppet för att säkra tillgången på tider för dem som erbjuds att boka vaccination.

Vi är GBG

    Vi är GBG