Spaniendröm. Mallorca är en favoritdestination när göteborgarna planerar sin efter-corona-semester. Foto: Eric Josjö

Hit tänker göteborgarna resa i sommar

Löftet om covid-vaccin har väckt göteborgarnas semesterdrömmar. Under den senaste veckan har antalet bokade utlandsresor mer än fördubblats. Spanien och Grekland står högst på önskelistan.

  • Publicerad 08:13, 20 jan 2021

I Göteborg ligger ökningen på 25 procent under den senaste månaden.

Fortfarande ligger försäljningen av resor på historiskt låg nivå. Enligt resebyrån Ticket, som säljer privatresor för flera olika researrangörer, är antalet bokningar en fjärdedel av vad de brukar vara så här års. Ändå har resebranschen kunnat skönja ett tydligt trendbrott sedan årsskiftet.

– Försäljningen har stuckit iväg de senaste veckorna. I Göteborg ligger ökningen på 25 procent under den senaste månaden och 62 procent den här veckan, säger Michael Kapil, marknadschef på Ticket.

Tidig semester

Även resebolaget Ving har noterat en försäljningsökning efter de positiva signalerna om att alla ska få tillgång till vaccin före sommaren. Under första veckan i januari fördubblades antalet bokningar, jämfört med veckan före jul. I första hand är det yngre och medelålders par, samt familjer som planerar inför semestern.

– Som det ser ut idag är det framförallt försommaren som är bäst bokad från Göteborg, det vill säga i maj, berättar Anna Hagberg, kommunikatör på Ving.

Såväl Ticket som Ving upplever en renässans för charterresandet på grund av pandemin och det osäkra läget. Många kunder efterfrågar tryggheten som paketreselagen ger, med garanterad återbetalning om resan ställs in eller om UD inför en avrådan till resmålet.

– Dessa dagar erbjuder charterbolagen oftast gratis ombokning eller till och med öppet köp, vilket gör att fler kunder är beredda att slå till, säger Michael Kapil på Ticket.

Spanien och Cypern

Resmålen göteborgarna drömmer om är däremot ungefär desamma som under andra år. Hos Ticket ligger Spanien med Mallorca och Alicante i topp, följt av grekiska övärlden och Portugal. Ving ser en liknande efterfrågan på sina resor.

– Populäraste destinationerna för göteborgarna är Cypern, Rhodos och Mallorca, samt Kreta och Turkiet, säger Anna Hagberg.

En del kunder har ännu längre framförhållning och sätter sitt hopp till nästa vinter. Redan nu har Ticket fått bokningar på resor från oktober och framåt.

– Vinterresorna går i första hand till Thailand och Miami, men även Nya Zeeland och Japan ligger i topp, säger marknadschefen.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20