Utebliven tillsyn. En hyresgäst på ett äldreboende hittades död på golvet efter att personal missat de inplanerade besöken. Foto: Andrey Popov/Mostphotos (genrebild)

Hittades död på golvet efter utebliven tillsyn

I höstas hittades en person död på golvet på ett äldreboende i nordöstra Göteborg. Enligt en utredning ska planerad tillsyn uteblivit och personal riskerar att avskedas.

  • Publicerad 06:10, 9 feb 2020

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Det var i september i fjol som personen hittades liggandes blodig på golvet med skador i ansiktet på ett äldreboende i nordöstra Göteborg.

Orsaken till händelsen har utretts efter en lex Sarah-anmälan från kommunen.

I utredningen kom det bland annat fram att nattpersonal inte utfört planerad tillsyn hos personen under natten utan hyresgästen hittas avliden i samband med ett besök för byte av inkontinenshjälpmedel klockan fyra på morgonen. Det visar handlingar som nyhetsbyrån Siren tagit fram.

"Hinner inte ta rast"

I rapporten framkommer även att det varit mycket larm under hela natten och att personalen upplever arbetssituationen mycket stressig och hinner inte alltid ta rast.

Efter flera incidenter: Boende anmäls för allvarliga missförhållanden

Personalen uppger även att det är oklart varför tillsynen av den nu avlidna hyresgästen uteblev.

Det framkommer dessutom kritik mot larmsystemet som "flera gånger att inte har fungerat, då de fått skickat larmen på reparation."

Ett allvarligt missförhållande

Chefen på boendet ser allvarligt på händelsen då larmloggen visar att inga larm inkom vid tidpunkten för de planerade tillsynsbesöken och rekommenderar i utredningen att den nattansvarige personalen ska avskedas.

Ärendet betraktas som ett allvarligt missförhållande enligt Lex Sarah och skickas vidare till inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

FILM: Krille spred glädje på äldreboende i Frölunda