Världsrekord. Mohamed Elnel ska försöka laga 50 meter falafel. Att hjällob fyller 50 är värt att fira, tycker Svante Lahti, Poseidons distriktschef i Hjällbo. Foto: Poseidon

Hjällbo ska slå världsrekord – i falafel

Hjällbo fyller jämnt. 50-årsjubiléet firas under Hjällbokalaset med bland annat ett världsrekordförsök – 50 meter falafel.

  • Publicerad 14:12, 9 maj 2019

För ett halvt sekel sedan började stadsdelen Hjällbo att växa fram i nordöstra Göteborg. 50-årsjubileet firas extra under årets Hjällbokalas.

Förutom musik, uppträdande och aktiviteter planeras det för att slå ett nytt världsrekord.

En 50 meter lång falafelrulle är målet.

Mohamed Elnel står för tillagningen. Han har en populär restaurang på torget i Hjällbo och berättar att hemligheten i receptet är en speciell krydda som han blandar själv.

– Och att vi lagar allting från grunden med mycket själ och hjärta. Jag tror inte att någon kommer att bli besviken, säger han.

Det nuvarande rekordet är från 2015 och innehas av Malmö där det rullades en 30 meter lång falafel.

– Idén med falafel är superkul! Först skall vi försöka slå världsrekord, sedan får alla som är med och firar Hjällbo 50 år vara med och äta upp den, säger Charlotte Brandt, centrumutvecklare på GöteborgsLokaler som förvaltar torget i Hjällbo.

Det kommunala bostadsbolaget Poseidon som har 2289 lägenheter i området deltar också i firandet.

– Det är 50 år sedan Hjällbo byggdes och åren börjar ta ut sin rätt. Nu är det dags för förnyelse med sikte på nästa 50-årsperiod, säger Svante Lahti, Poseidons distriktschef i Hjällbo.

Inga spårvagnar till Angered i sommar

Föreningar i Hjällbo snart utan lokal

Hjällbokalaset

När: Lördag 18 maj, hela dagen, världsrekordförsöket äger rum klockan 17.
Var: Hjällbo torg

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57