Traumaläkarens uppmaning: Använd hjälm och var nykter. Foto: Foto: Mostphotos
Hjälmlösa förare och fylla bakom elsparkolyckor
Enligt en studie på Sahlgrenska universitetssjukhus är berusning och bristen på hjälm en stor anledning till att skada sig i elsparksolyckor. Något som påverkar vården, speciellt under pågående pandemi.
- Nyheter
- Publicerad 18:00, 7 apr 2021
Vi vill inte ha fler elsparksolyckor i vår.
Situationen på Sahlgrenska universitetssjukhus är fortsatt ansträngd med ett stort inflöde av covid-19-sjuka patienter. I takt med den annalkande våren förväntas fler olyckor med elsparkcyklar.
– Under påsken vill jag därför mana allmänheten till försiktighet. Särskilt under rådande läge där sjukvården är hårt belastad. Vi vill inte ha fler elsparksolyckor i vår, säger traumaläkaren Ragnar Ang.
Under 2019 registrerades 198 patienter i Västra Götaland som varit inblandade i olyckor med elsparkcyklar. Frakturer och stukningar i armar och ben, tillsammans med näsfrakturer och sårskador i ansiktet står för 96 procent av skadorna. Under 2020 syns ett liknande resultat, 127 patienter har sökt vård vid akutmottagningarna på Sahlgrenska sjukhuset och Mölndals sjukhus. Huvud- och ansiktsskador tillsammans med skador i armar och ben är vanligast.
– Resultaten ger en bild av hur skadorna och deras effekter ser ut i Göteborg. Det kan i sin tur användas av de som arbetar för att öka säkerheten vid användandet av elsparkcyklar och reglera hur detta skall gå till, säger Ragnar Ang.