Förebilder. Murphy Alex är en av 15 personer som uppmärksammas i kampanjen Förebildsjakten. Nadja Bengtsson, Murphy Alex, Sara Rajabi och Zeynab Hussaini. Foto: Alexander Bendz.

Hjälten från upploppen: Murphy Alex tillbaka som förebild

Murphy Alex hyllades när han lugnade en orolig situation i samband med BLM-demonstrationen i Göteborg. Nu är han aktuell i Förebildsjakten tillsammans med 15 andra "vanliga" förebilder.

  • Publicerad 16:04, 16 feb 2021

Alex Murphy, en av de lokala förebilderna. Foto: Förebilderna

Murphy Alex är inte ute efter berömmelse eller applåder. Men hans insats under tumultet i samband med demonstrationen för Black Lives Matters i juni, fick stor uppmärksamhet i media. Och hans sätt att vända en orolig situation har hyllats från många håll.

Själv blev Murphy Alex mest förvånad av all uppståndelse. För honom är det inget konstigt att agera.

– Om jag ser något som inte är rätt har jag inga problem med att säga ifrån eller prata med de involverade.  Den gången i somras fastnade det på film, vilket var bra för det kan inspirera andra att göra något liknande, säger han.

Fem anhållna efter gårdagens demonstration

"Vanliga" förebilder

Nu är Murphy Alex aktuell i Förebildsjakten, en kampanj som organisationen Förebilderna står bakom.

– Jag deltar för att jag hoppas göra skillnad. Om jag kan inspirerar någon är jag ”all in”.

Tanken med kampanjen är att genom att porträttera ”vanliga” personer med olika bakgrund, ålder och kön öka igenkänningen och nå fler med budskapet – alla unga har möjlighet att ta makten över sin framtid och tillsammans skapa ett positivt samhälle.

– Det behöver finnas fler förebilder i samhället och vi tror starkt på att människor gör som andra gör. Att visa upp positiva exempel som unga kan relatera till har varit superviktigt för oss, säger Julia Hult verksamhetsledare, Förebilderna.

Hon tillägger:

– Det handlar om människor med olika bakgrund och engagemang, som alla valt att göra något positivt. Vara den som agerar istället för att skylla på omständigheter.

Kampanjen inkluderar 15 personer som är baserade runt om i Västra Götaland.

Biskopsgården är fantastiskt

Alex Murphy föddes i Nigeria, växte upp i London och kom till Sverige och Göteborg för ett par år sedan.

– Jag bor i det bästa området i stan, Biskopsgården. Många är rädda för området men jag tycker det är fantastiskt här, säger han.

Till vardags jobbar han som ledarskapscoach och hans entusiasm sträcker sig längre än bostadsområdet och viljan att inspirerar andra.

Det kalla klimatet med snö och minusgrader har också kvalat in och fått Londonkillen Murphy att börja åka snowboard.

– Jag älskar utmaningar! Det är genom att utmana sig själv man lär sig nya saker.

Lokala hjältar. Finalisterna i kampanjen Förebildsjaken kommer från platser runt om i Västra Götaland. Foto: Alexander Bendz

Förebildsjakten

Kampanjen drog igång på Internationella Förebilddagen i augusti 2020 och löper fram till 15 mars 2021 då Årets Förebilder utses.

Allmänheten kan ta del av kampanjen på Göteborgs spårvagnar och kortfilmerna finns att se på Förebildarnas Facebook och Instagram (under IGTV). Kampanjen avslutas med att utse Årets Förebilder i tre kategorier.

Bakom initiativet står den icke vinstdrivande organisationen Förebildarna och genomförs i samarbete med Wallstreet Media och med finansiellt stöd av Stenastiftelsen.

Källa: Förebilderna

Visa merVisa mindre

Vi är GBG