Vård. Vårdgivaren har bland annat brustit i sitt ansvar att planera och leda verksamheten, då man inte såg till att det fanns tillräckliga resurser för att ge god vård, anser Ivo. Foto: Direktpress

Hjärtoperation sköts upp sju gånger – barn avled

Ett barn i behov av en livsviktig hjärtoperation dog efter att den planerade operationen blivit uppskjuten sju gånger. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) allvarlig kritik mot Drottning Silvias barnsjukhus sjukhuset i Göteborg.

  • Publicerad 16:54, 24 feb 2021

Det sjuka barnet var i stort behov av en hjärtoperation men operationen blev uppskjuten gång på gång, totalt sju gånger.

Familjen vistades under tiden inte på sjukhuset och innan operationen kunde genomföras drabbades barnet av ett hjärtstopp och avled.

Orsaken till att operationen aldrig blev av som planerat uppges vara att det var fullt på intensivvårdsavdelningen eller att akuta operationer gick före.

En närstående till barnet som anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) anser att verksamheten borde kontrollerat barnet bättre inför beslut att skjuta upp operationen. Det visar handlingar som nyhetsbyrån Siren har tagit fram.

Kritiseras på flera punkter

Nu riktar Ivo allvarlig kritik mot Drottning Silvias barnsjukhus på flera punkter.

Vårdgivaren har bland annat brustit i sitt ansvar att planera och leda verksamheten, då man inte såg till att det fanns tillräckliga resurser för att ge god vård, anser Ivo.

Hjärtcentrum vid drottningens barnsjukhus får även kritik för omfattande dokumentationsbrister i patientjournalen, vilket har medfört att Ivo inte har kunnat bedöma vården som barnet fick.

Förklaringen håller inte

Enligt beslutet ombokades operationen på grund av kapacitetsbrist och andra mer akuta operationer men den förklaringen håller inte anser Ivo:

"De patienter som har störst behov av hälso- och sjukvård ska ges företräde till vården. Trots det finner Ivo det inte skäligt att patientens operation flyttades fram sju gånger på grund av kapacitetsbrist av olika bakgrundsorsaker.

Ivo bedömer därmed att vårdgivaren vid tidpunkten för det aktuella vårdtillfället inte, på ett tillfredsställande sätt, kontrollerat att verksamheten hade de resurser som krävdes för att omhänderta både planerade och akuta operationer. "

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00