Hodan, 31, pekades ut som tjuv av lyxbutik

Hodan Mohammed pekades ut som tjuv av butikspersonal. Nu har hon anmält vaktbolaget. Hon är övertygad om att anledningen var hennes hudfärg. "Det var så kränkande. Det kändes som att jag inte hade några rättigheter", säger hon.

  • Publicerad 17:35, 12 jan 2018

31-åriga Hodan Mohammed arbetar på ett behandlingshem för unga tjejer och besökte tidigare i veckan sminkbutiken Sephora tillsammans med tjejerna. När de hade lämnat butiken följde butikspersonal efter dem och när de nådde Nordstan omringades de av vakter.

– Jag förstod inte alls vad som hände, säger Hodan Mohammed. Jag tänkte att någon av flickorna måste ha fått med sig någonting.

Glasklart enligt butikspersonalen

Så var det inte. Av anställda på Sephora hade vakterna fått uppgifter om att Hodan Mohammed hade plockat på sig ett läppstift.

Vakterna tog med Hodan Mohammed, och de flickor hon hade med sig, till sitt kontor i källaren. Hodan Mohammed separerades från flickorna och vakterna bad henne tömma sina fickor. När de inte hittade något läppstift där kroppsvisiterades hon.

– Det var väldigt obehagligt. Jag bad dem sluta men det gjorde de inte, säger Hodan Mohammed.

Gång på gång försökte Hodan Mohammed prata med vakterna; förklara att hon inte har stulit något. Att hon var i tjänst. Och att hon behövde ringa sin chef så att någon annan kunde ta hand om flickorna som vaktbolaget hade släppt ut på egen hand i Nordstan.

– De svarade hela tiden att ’det skulle du ha tänkt på innan, du borde inte stjäla när du är i tjänst’. Personalen på Sephora hade sagt att jag hade stulit, att det fanns på kamera och enligt vakterna var det glasklart att jag var en tjuv, säger Hodan Mohammed. Det var så kränkande. Det kändes som att jag inte hade några rättigheter. Jag var en tjuv. Jag var ingenting helt enkelt. Det var en hemsk känsla.

Anmält vaktbolaget

Efter tjugo minuter fick hon ringa sin chef och efter ett tag kom polisen och förhörde henne. På kvällen fick hon ett samtal från samma polis. Han hade tittat på övervakningskameran och den gav Hodan Mohammed rätt. Förundersökningen lades ner.

Sephora skickade en ursäkt med polisen, men den godtar inte Hodan Mohammed.

– Jag har redan anmält vaktbolaget för tjänstefel och jag kommer att gå vidare med Sephora också, säger hon. De dömer folk på förhand, för min hudfärg och för att jag har stort krulligt hår.

I ett mejl till Göteborg Direkt beklagar en pr-representant knuten till Sephora det inträffade.

– Vi är djupt ledsna över det som har skett i vår butik i Göteborg tidigare i veckan. Vi strävar alltid efter att alla kunder ska få en god service och att ​ ett besök i våra butiker skall vara en härlig skönhetsupplevelse. Uppenbarligen har detta inte skett. Vi ser omgående över våra rutiner för att detta inte ska ske igen. Vi har under dagen försökt komma i kontakt med den drabbade kunden för att ge vår personliga ursäkt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG