Laddar upp. Eva Hofmann från Åkered deltat för andra året i Billdal Swimrun på distansen 10 kilometer kombinerad löpning och simning. Foto: Billdal Swimrun

Hög tid att hoppa i löparskorna – och plurret

I fjol bestämde sig Eva Hofmann från Åkered för att utmana sig själv och testa på swimrun. Nu gör hon sig redo för att slå sitt personbästa i Billdal Swimrun nu på tisdag.

  • Publicerad 15:00, 6 jun 2021

Jag fastnade dels för den fina naturupplevelsen och dels för att löpning och simning är en härlig kombination.

Från att tidigare varit något av en badkruka bestämde hon sig förra året för att testa på swimrun, en träningsform som kombinerar löpning med simning.

Eva Hofmann blev snabbt biten av sin nya utmaning och nu laddar hon upp inför ännu en omgång av Billdal Swimrun, som går av stapeln nu på tisdag den 8 juni.

– Jag fastnade dels för den fina naturupplevelsen och dels för att löpning och simning är en härlig kombination. I löpningen får benen jobba och i simningen blir man mest trött i armarna.

Hon menar att det är roligt att man tar sig fram överallt, på land såväl som i vattnet.

– Man kan göra en bana var som helst.

Tog simkurs

Vad gäller badtemperaturen är det numera inga problem att hoppa i det 13- 14-gradiga vattnet.

– Man blir ju varm av löpningen och sedan har man en våtdräkt med korta armar och ben på sig.

För att få igång simningen, då framför allt crawl, har hon tagit en simkurs en gång i veckan.

Nu hoppas hon på att förbättra sin tid och målet är att komma under 1 timma och 25 minuter.

Starten utgår från Billdalsbadets parkering klockan 18.

Första simningen görs från klipporna vid Killingholmens badplats och fortlöper via sex öar till Stora Amundön, där sträckan fortsätter med en tre kilometers löpning innan sista simningen från Billdalsbadet tillbaka till Killingholmen och avslutande löpning till målområdet.

Ambitionen är att i sommar anordna ett lopp i månaden.

– Det är väldigt trevligt ordnat och en stor gemenskap mellan deltagarna, säger Eva Hofmann.

Billdal Swimrun

Billdal Swimrun är ett träningslopp för dig som vill kombinera swimrun med en naturupplevelse via sju av Billdals öar och kustremsor.

Banans cirka 10 km varav cirka 2 km simning lämpar sig för swimrunners som är trygga med att crawla 500 meter i öppet vatten.

Premiären av Billdal Swimrun 2021 går av stapeln 8 juni.

Ambitionen är att ha månatliga återkommande lopp varje sommarhalvår.

Datum för varje race presenteras på i social medier med instruktioner för anmälan.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21