Osäkert. Äldreomsorgen är vanligtvis en stor arbetsplats för unga. Foto: Mostphotos
Hög tid att söka kommunens sommarjobb
Nu inleds lottningen av kommunens sommarjobb. Över 8 000 högstadie- och gymnasieelever har anmält sitt intresse. Flest ansökningar kommer från ungdomar i Angered och Norra Hisingen.
- Nyheter
- Publicerad 05:30, 23 mar 2021
Därför är det långt ifrån säkert att ungdomarna får ett jobb i sin egen stadsdel.
Teamet i Göteborgs Stad som har i uppgift att fördela kommunens sommarjobb har bråda dagar. Ansökningsdagen för gymnasieeleverna gick ut i slutet av februari och de ska få besked i april. Två tusen platser ska fördelas på närmare fyra tusen sökande.
– 6 153 gymnasieelever har sökt. Över två tusen föll bort direkt eftersom de inte var behöriga, förklarar Sofia Gustafsson, enhetschef på Centrum för arbetsmarknadsanställningar.
För att ha rätt till ett av kommunens sommarjobb för gymnasieelever måste man vara folkbokförd i Göteborg och gå i ettan på gymnasiet. De elever som läser på Vård- och omsorg- eller Barn och fritidsprogrammet kan även söka i tvåan. Fast då erbjuds de endast jobb inom det arbetsområde de studerar.
Dags för niorna
Den andra ansökningsperioden, som avslutas 31 mars, vänder sig till niorna som lämnar högstadiet i sommar.
– Där är trycket inte lika hårt. Hittills har 2 832 elever lämnat in sina ansökningar, säger Sofia Gustafsson.
Trots att det fortfarande är osäkert om äldreomsorgen och förskolan – som vanligtvis är stora ungdomsarbetsgivare – kommer att släppa in skoleleverna i sommar har Sofia Gustafsson tillförsikt.
Förra året när äldreomsorgen drog in sina platser på grund av smittspridningen lyckades kommunen lösa situationen med att erbjuda andra tjänster. Så kan det bli i år igen.
– Men jag hoppas att verksamheterna ska hinna lämna besked innan lottningen genomförs i april. Vi vet att det finns önskemål om att ungdomarna kommer, men att det kan handla om andra arbetsuppgifter än annars, säger hon.
Angered och Hisingen flitigast
Störst intresse för de kommunala sommarjobben kommer från ungdomarna i Angered och Norra Hisingen. Stadsdelarna är barnrika och här finns historiskt sett ett stort engagemang från ungdomarna själva.
– Vi har också ett uppdrag att bidra till integration och öppna staden. Därför är det långt ifrån säkert att ungdomarna får ett jobb i sin egen stadsdel, säger Sofia Gustafsson.