Osäkert. Äldreomsorgen är vanligtvis en stor arbetsplats för unga. Foto: Mostphotos

Hög tid att söka kommunens sommarjobb

Nu inleds lottningen av kommunens sommarjobb. Över 8 000 högstadie- och gymnasieelever har anmält sitt intresse. Flest ansökningar kommer från ungdomar i Angered och Norra Hisingen.

  • Publicerad 05:30, 23 mar 2021

Därför är det långt ifrån säkert att ungdomarna får ett jobb i sin egen stadsdel.

Teamet i Göteborgs Stad som har i uppgift att fördela kommunens sommarjobb har bråda dagar. Ansökningsdagen för gymnasieeleverna gick ut i slutet av februari och de ska få besked i april. Två tusen platser ska fördelas på närmare fyra tusen sökande.

– 6 153 gymnasieelever har sökt. Över två tusen föll bort direkt eftersom de inte var behöriga, förklarar Sofia Gustafsson, enhetschef på Centrum för arbetsmarknadsanställningar.

För att ha rätt till ett av kommunens sommarjobb för gymnasieelever måste man vara folkbokförd i Göteborg och gå i ettan på gymnasiet. De elever som läser på Vård- och omsorg- eller Barn och fritidsprogrammet kan även söka i tvåan. Fast då erbjuds de endast jobb inom det arbetsområde de studerar.

Dags för niorna

Den andra ansökningsperioden, som avslutas 31 mars, vänder sig till niorna som lämnar högstadiet i sommar.

– Där är trycket inte lika hårt. Hittills har 2 832 elever lämnat in sina ansökningar, säger Sofia Gustafsson.

Trots att det fortfarande är osäkert om äldreomsorgen och förskolan – som vanligtvis är stora ungdomsarbetsgivare – kommer att släppa in skoleleverna i sommar har Sofia Gustafsson tillförsikt.

Förra året när äldreomsorgen drog in sina platser på grund av smittspridningen lyckades kommunen lösa situationen med att erbjuda andra tjänster. Så kan det bli i år igen.

– Men jag hoppas att verksamheterna ska hinna lämna besked innan lottningen genomförs i april. Vi vet att det finns önskemål om att ungdomarna kommer, men att det kan handla om andra arbetsuppgifter än annars, säger hon.

Angered och Hisingen flitigast

Störst intresse för de kommunala sommarjobben kommer från ungdomarna i Angered och Norra Hisingen. Stadsdelarna är barnrika och här finns historiskt sett ett stort engagemang från ungdomarna själva.

– Vi har också ett uppdrag att bidra till integration och öppna staden. Därför är det långt ifrån säkert att ungdomarna får ett jobb i sin egen stadsdel, säger Sofia Gustafsson.

Två–tre veckors sommarjobb:

Sommarjobben delas upp i tre perioder som eleverna kan lämna önskemål om.

För gymnasieelever gäller perioderna: 14 juni –2 juli, 5 juli – 23 juli och 26–13 augusti.

Timlönen är: 68,75 kronor, exklusive semesterersättning (årskurs ett), 84,46 kronor exklusive semesterersättning årskurs två)

För niondeklassare gäller perioderna: 21 juni–2 juli, 12 juli–23 juli och 2 augusti– 13 augusti.

Timlönen är: 57,14 kronor, exklusive semesterersättning.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00