Hyrorna klara. Det blir högre hyreshöjningar än förra året.

Höga hyreshöjningar för 72 000 göteborgare

Nästan dubbelt så hög hyreshöjning jämfört med förra året. Det blev resultatet efter en hård förhandling mellan AB Framtiden och Hyresgästföreningen.

  • Publicerad 13:53, 8 mar 2018

De nya hyrorna för de kommunala bolagen Poseidon, Gårdstensbostäder, Familjebostäder och Bostadsbolaget är nu klara, rapporterar Hem & Hyra. Den nya höjningen blir på 1,2 procent, vilket i reda pengar innebär 72 kronor mer för en lägenhet med en månadshyra på 6 000 kronor.

Läs också: Hög höjning i Sveriges största hyresuppgörelse

– Vi tycker det är för högt. Men en positiv effekt av uppgörelsen är att vi fått besked om att samtliga bolag nu kommer att arbeta med kvalitetshyra, säger Lennart Johansson, förhandlare på Hyresgästföreningen till Hem & Hyra.

Kvalitetshyra innebär att parterna förhandlar om hyran utifrån den kvalitet som erbjuds i boendet. Till kvalitetsfaktorerna räknas fastighetens standard, skötsel och läge.

Parterna stod redan från början långt från varandra där AB Framtiden yrkade på en höjning med 3,5 procent. Hyresgästföreningens bud låg på lägre 0,7 procent. Dessutom ville det kommunala moderbolaget ta ut högre hyror över hela staden för att slussa dem vidare till särskilt utsatta områden, något Hyresgästföreningen motsatte sig.

– Vi vill att alla hyresgäster ska vara med och bidra till alla utmaningar som finns i hyresrättsbeståndet. De som bor i de särskilt utsatta områdena ska inte drabbas dubbelt, säger Eva Paulson, hyresmarknadsansvarig på Framtiden till Hem & Hyra och fortsätter:

– Bara våra kostnadsökningar i år ligger på en högre nivå än 1,2 procent. Vi hade hoppats på ett högre utfall. Men i övrigt är vi nöjda med överenskommelsen.

Förra årets hyreshöjning låg på 0.7 procent. 2018 års hyreshöjning kommer tas ut retroaktivt för och läggas på avierna för april, maj och juni.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Succén fortsätter: Ny musiksommar på Kronhuset

Nyheter Mats Westling får sällskap dubbelt upp Förra årets satsning på musik vid Kronhusbodarna gav mersmak. Nu dubblas arrangemang med Mats Westling som både musiker och bokare.måndag 18/6 17:25

Här hittar du bokbussarna i sommar

Nyheter I sommar kommer du kunna låna böcker och ligga på stranden samtidigt. Här är baden för dig som är bokmal och soldyrkare.måndag 18/6 15:57

Redaktionsjycken Sam: Så går det i matchen

Nyheter Varning för sötchock när Sam tippar VM-fajten Klockan 14.00 stannar Göteborg när som Sverige kliver in i VM-turneringen. Men hur går det? Vi lät redaktionens matgladaste fotbollsfantast sia.måndag 18/6 11:27

Trenden: Unga väljer pantbanken före sms-lån

Nyheter I en tid av snabba pengar med blanco- och sms-lån ser nu pantbanken en mottrend. – Den gamla stämpeln är borta. När allt fler förstår konceptet är det många som föredrar pantbanken.söndag 17/6 6:30

Statsvetaren: "V får extra schvung av S"

Nyheter Statsvetaren om Vänsterpartiet Socialdemokraterna hjälper Vänsterpartiet framåt i höstens val. Det spår statsvetaren Folke Johansson. Han tror att misstron mot S ger V fler nya röster än deras hjärtefrågor gör.lördag 16/6 10:30

Grabbigt när Daniel Bernmar väljer musiken

Nyheter Kan skivsamlingen avslöja hur vi röstar? Kanske, kanske inte. Inför valet kommer Göteborg Direkt att samla de lokala partitopparnas favoritmusik i en playlist. Här är låtarna som får Vänsterpartisten...lördag 16/6 6:40

Vi är GBG

    Vi är GBG