flygbild med visioner. Här är ett exempel på hur Sisjön kan komma att se ut i framtiden. Foto: Alaska fastigheter

Högsbo-Sisjön rustar för framtiden

Öppenhet, gemenskap och folklig samverkan. Så låter framtidens melodi för Högsbo-Sisjön.Med ny strategi och en nytillsatt nyckeltjänst är området redo att kliva ur den gamla kostymen  och ta på sig en ny.

  • Publicerad 06:00, 27 mar 2016

Handelsområdet Högsbo-Sisjön har under de senaste åren seglat upp som ett av de mest omtalade områdena i Sverige vad gäller utveckling, inflyttning och framtidspotential. Vägar ska breddas, infrastruktur skall byggas, flöden skall effektiviseras, byggnadskomplex skall föras upp och fyllas med nya koncept och verksamheter, bostäderna skall bli fler och därmed också antalet invånare.
Men det finns några puckar kvar att ta tag i.
– Områdets stora problem idag är infrastrukturen och inte minst den undermåliga kollektivtrafiken, säger Lars Holst, kanslichef för Företagarföreningen Högsbo-Sisjön.
– Politikernas fokus ligger inte på Sisjön som område, de har fullt upp med Västlänken och annat. Vi vill väsnas lite för att politikerna ska få upp både öron och ögon, och få dem att förstå att här händer det saker.

En ny tungviktare
För att ge kraft åt förändrings- och utvecklingsarbetet har man rekryterat Marianne Sörling, en tungviktare inom centrumutveckling. Hon kommer närmast ifrån centrala Göteborgs samarbetsorgan Innerstaden Göteborg, och har 30 års erfarenhet av utvecklingsarbete av stadskärnor och handelsområden.
– Med Marianne Sörling ombord vill vi sätta kartnålen på Högsbo-Sisjön, fånga politikernas intresse för området och ytterligare stärka dess position, säger Daniel Carlsson, ordförande för Företagarföreningen Högsbo-Sisjöns styrelse.

En liten stad i staden
Området, som länge betecknades som ”norra Europas största industriområde”, har sakta men säkert transformerats till ett handelsområde och en stadsdel, som i framtiden skall agera mötesplats och utgöra navet för en mängd olika aktiviteter och verksamheter.
– Vi vill tvätta bort stämpeln som Högsbo-Sisjön som industriområde, det var länge sedan det var en verklighet. Vi har gått därifrån till att bli ett handelsområde, och med det planerade byggandet av bostäder är vi på väg att bli ett blandområde. Med den här satsningen tar vi lite höjd. Vi ser Högsbo-Sisjön som en liten stad i staden i framtiden, säger Lars Holst.

En gemensam strategi
Bakom den framtida utveckling ligger en mängd olika drivkrafter, aktörer och inte minst dess samarbetsorgan.
Ett av dessa är självklart företagarföreningen.
– Arbetet med att utveckla området Högsbo-Sisjöns varumärke har pågått internt under ett par år nu. Under vintern har vi samlats kring en strategi för hur man gemensamt ska ta sig an framtiden på bästa sätt, säger Daniel Carlsson.
– Tankar om samverkan, gemenskap, folklighet och öppenhet har drivit fram en gemensam linje för samtliga aktörer i området Högsbo-Sisjön, oavsett verksamhet och bransch.

FAKTA Bostadsplaner på gång


I Sisjö Terrass planeras för 550 nya bostäder.
I Kobbegården och Pilegården planeras för ytterligare 540 lägenheter.
På Olof Asklunds gata planeras för 600 bostäder i en första etapp.
I Västra Balltorp ska mellan 2 000 och 3 000 nya bostäder byggas.
I framtidsplanerna för Sisjön finns bland annat tankar på att etablera fler restauranger, lekland, bowling, hotell och en biograf.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG