Högsborapparen i högform

Parham har album för album tagit kliv mot den svenska hiphopptoppen. Nu kommer "Torsken" med Högsborapparen i känslomässig högform. – Jag har varit i en kreativ boom, säger han.

  • Publicerad 13:15, 15 apr 2018

Parhams softa hiphopp med utsikt från Högsbohöjd är på väg att ta honom upp och iväg. Men även en uppburen göteborgsk hiphoppare behöver vardag och när han kommer med ettans spårvagn till vår mötesplats på Järntorget är han sen. Ursäkten är given. Tvättstugan snodde uppmärksamheten och med solen skinande fanns det utrymme för att städa lite.

Jo, vardagen är alltid närvarande i Parhams kreativa liv. Texterna pumpar ut reflektioner från livet, bjuder på glimtar och inblick från fest, glamour och tristess. Allvar skiftar med humor, sorg med glädje.

– Det är kul med humorinslagen. Jag ville utforska det och det är något vi har lekt med, säger han.

Som albumets inledning med låten "Trash", som ibland blir till ett gott tjôt med polarna.

Men det finns självklart annat som har ett tyngre anslag.

– Där finns ju de stora frågorna om rasism, utanförskap och att inte vara härifrån, säger Parham, som kom till Sverige från Iran som 2-åring.

Han har fortfarande en stor del av släkten kvar i Iran och har med åren känt ett allt större behov av att knyta an med sina band i det forna hemlandet.

– Senast jag var där var det fjärde gången på två år. Det är sjukt att ha släktträffar först nu. Mormor och morfar lever. Mina kusiner bor nära dem.

Han kan språket ungefär som engelska. Helt enkelt för att hans mamma var mån om att sonen skulle lära sig.

– Du vet, iranier är patrioter och stolta över sin historia, säger Parham.

Det mesta av musiken och texterna till "Torsken" kom i våras och somras under en period av inspiration.

– Då var det skönt att skriva. Jag var glad. Det var vår och sommar och jag hade precis kommit ut ur en mörk period. Så, ja, jag blev lite manisk. Måste kolla upp om jag är bipolär, säger han frankt.

För trots det kreativa flowet har Paraham också fått jobba hårt med skiftningar i psyket.

– Jag har haft perioder av depressioner och gått på antidepressiva, fått hjälp av en psykolog. Det har varit jobbigt, som om det inte ska gå över. Det har inte varit så att jag har skrivit mig ur det. För i depressionen är jag för självkritisk, jobbig mot mig själv och har ingen energi. Men jag har pratat med andra som är känslostyrda och de säger att kroppen säger ifrån, förklarar han uppriktigt.

– I de perioderna tittar jag bara på tv-serier. Jag orkar inte stressa. Jag tror det är mitt naturliga tempo, fortsätter han med ett leende som glittrar till i ögonen.

Men nu är det dags att komma ut på vägarna med det nyss komna albumet. Den 27 april gästar han och hans crew Pustervik.

– Jag kommer köra en ny liveshow och det blir en vårturné med den. Sedan ska jag till Iran, förklarar Parham, som förutom musiken och textförfattande hittat en ny hobby.

– Jag har en analog kamera med en rulle med 36 bilder. Jag fångar stunden.

Parham Pazooki

Ålder: 33.

Från: Högsbo.

Yrke: Musiker, låtskrivare, rappare.

Bakgrund: Debuterade med albumet "Pojk" 2014. Vann priset Årets hipphopp på Manifestgalan 2015. Samma år vann han kategorin Årets musik av Nöjesguiden. 2016 kom andra albumet "Hemma här", som precis som debut fick god respons av kritikerna.

Aktuell: Med nya albumet "Torsken", som precis har kommit, och med spelning på Pustervik den 27 april. Turnén startade fredagen den 13 april i Stockholm.

Fuskar: Med lite film. "Jag har gjort lite sidogrejer, som en kortfilm med Timo Räisänen. Lågbudget. Kul, jag har stor respekt för skådespelandet."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG