Högsbos gyllene 14-åringar

Både Högsbo baskets killar och tjejer födda 2003 rankas topp tre i Sverige i sina åldersklasser. Under påskhelgen spelar lagen landets mest prestigefyllda ungdomsturnering, nordiska mästerskapen.

  • Publicerad 15:00, 14 apr 2017

Högsbos killar födda 2003 har alltid spelat i serier med äldre motståndare. Det har tjejerna också. Men i år blev det inget seriespel för dem.

– Motståndet är inte tillräckligt bra i Göteborg. Vi hade behövt gå upp kanske tre år. I stället för seriespel har vi åkt runt i Sverige och spelat cuper och träningsmatcher, säger lagets tränare Thorbjörn Jonsson.

I tjejlaget kommer de flesta från västra Göteborg. Pojklagets spelare är mer utspridda i Göteborg. Båda lagen rankas topp tre i Sverige.

Nordiska mästerskapen i Södertälje

– Det beror nog på att vi har väldigt bra coacher och har tränat intensivt för att bli så bra som möjligt. Det har lönat sig, säger Filip Larsson som spelar P03.

– Så är det med oss också. Vi har en bra lagkänsla och har alltid spelat mot äldre motståndare. Det har hjälpts oss att utvecklas, säger Sofia Broqvist i F03.

I påsk ska de sova på luftmadrass i Södertälje. Där spelas varje år Nordiska mästerskapen med de bästa ungdomslagen från Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island.

Göteborg ingen basketstad

Intresset för att spela basket Göteborg har hållit sig på en ganska jämn nivå de senaste åren.

– Tyvärr går det inte upp. Generellt kan man säga att basketen är svag där handbollen är stark och tvärt om. I Stockholm, som inte är någon handbollsstad, är basket näst största sporten. Hälften av landets spelare kommer från Stockholm, säger Mårten Lindström, tränare för P03.

Högsbo är Göteborgs stora basketlag. Klubben har ett 20-tal lag och 620 medlemmar, 500 under 19 år.

Basketfestivalen i maj

Den sista helgen i maj arrangerar de Basketfestialen. Sveriges överlägset största basketungdomsturnering som Högsbo arrangerat i 38 år. Förra året kom rekordmånga lag, 450 stycken. I år kommer 620 ungdomslag från Norden, Tyskland, Belgien och England.

Sofia Broqvist och Filip Larsson ser fram emot Basketfestivalen. Men först är det Nordiska mästerskapen som gäller.

– Vi har fått en ganska bra grupplottning så jag hoppas vi går vidare, säger Sofia Broqvist.

Får man äta påskgodis på en basketcup?

– Nej, tyvärr inte säger Filip Larsson.

Läs också: Drömmen dog i matchens sista kast

Scania cup (nordiska mästerskapen)

Spelas: 14–17 april i Södertälje.

Åldersgrupper: 98–99, 00, 01, 02, 03, 04 och 05.

Spelform: Varje åldersgrupp spelas med 8, 10, 12 eller 16 lag.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG