Vill förändra. Edith Ekberg, Ella Någård, Malte Packendorff, Lina Håkansson, Esmeralda Hermansson och Edwina Johansson tog initiativ till att bjuda in föreläsaren Atilla Yoldas till Lindåsskolan för att prata om jämställdhet. Foto: Johanna Roos

Högstadieelever: "Alla vinner på jämställdheten"

Outtalade krav på hur man förväntas vara, machokultur och utseendefixering i sociala medier. På Lindåsskolan arbetar elevrådet för ett schysstare klimat och har bjudit in en av sina förebilder inom jämställdhet.

  • Publicerad 05:30, 8 mar 2022

På till exempel Instagram finns mycket rätt och fel, killarna ska vara muskulösa och tjejerna små och smala.

QUIZ: Hur väl känner du Göteborgs historiska kvinnor?

I över hundra år har Internationella kvinnodagen firats för att uppmärksamma kampen för jämlikhet, rättvisa, fred och utveckling världen över.

Men vilken roll spelar egentligen 8 mars för de som är tonåringar idag, i världens mest jämställda land?

Och hur jämställd upplever de sin egen tillvaro?

GöteborgDirekt har träffat elever i årskurs sju och åtta i elevrådet på Lindåsskolan för att prata könsroller, förväntningar, utseendefixering och sociala medier.

– För mig är Internationella kvinnodagen en väldigt viktig dag som ska visa att tjejer och killar ska vara jämställda, säger Edwina Johansson.

Stark jargong

Edith Ekberg menar att dagen är en viktig påminnelse om hur långt jämställdheten kommit i Sverige.

– Så som vi har det i Sverige idag har det inte alltid varit. Man behöver inte titta jättelångt bakåt för att se en stor skillnad.

Samtidigt menar eleverna att det finns mycket kvar att arbeta med, bland annat att få bort machokulturen, något som skulle gynna både tjejer och killar.

– Det finns en stark jargong som är djupt rotad bland killar. Man ska vara "emotionless", inte visa känslor och vara stark. Jag tror inte det kommer att hända så mycket inom en snar framtid, men fortsätter man att prata om det så kan det bli en förändring på sikt, säger Malte Packendorff.

Skola skapar trädgård för att få gemenskapen att växa

Sociala medier

Eleverna menar att mycket av förväntningarna på ungdomar i dag kommer från sociala medier, inte minst när det kommer till utseende.

– Det är lätt att sitta och jämföra sig själv med andra. På till exempel Instagram finns mycket rätt och fel, killarna ska vara muskulösa och tjejerna små och smala. Därför är det bra att ha förebilder som är säkra i sig själva och som visar att man ska älska sig själv för den man är, säger Lina Håkansson.

Bokade föreläsning

När några från elevrådet i höstas deltog i en demokratidag på Frölunda kulturhus kom de i kontakt med journalisten, författaren och föreläsaren Atilla Yoldas, som bland annat pratar om machokultur.

Efter önskemål från eleverna är det nu bestämt att han ska komma och föreläsa på Lindåsskolan senare i vår.

– Vi hoppas att fler ska lära sig om jämlikhet och machokultur och att det ska leda till att det blir mer jämställt på skolan, säger Lina Håkansson.

För jämställdhet. Ella Någård, Malte Packendorff, Lina Håkansson, Edwina Johansson, Esmeralda Hermansson och Edith Ekberg i Lindåsskolans elevråd vill få bort machokulturen från skolan. Foto: Johanna Roos

Jämställdhet: 10 viktiga årtal i kvinnokampens historia

1919 Kvinnor får allmän rösträtt och blir valbara till riksdag

1964 P-piller godkänns i Sverige

1974 Föräldraförsäkringen införs

1975 Rätten till fri abort

1979 Jämställdhetslagen infördes

1982 Förbud mot pornografiska föreställningar på offentlig plats

1998 Lag om förbud mot köp av sexuella tjänster

2009 Samkönade äktenskap tillåts

2018 Ny jämställdhetsmyndighet inrättas

2018 Samtyckeslagen införs

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20